Wat staat er op het spel in Lille ?

Lille, met deelgemeenten Wechelderzande, Gierle en Poederlee, is al sinds jaar een dag een oranje bastion. Terwijl de partij in 2006 nog een ruime absolute meerderheid haalde, was dat in 2012 nog maar heel erg nipt. Slaagt de N-VA erin de absolute meerderheid te breken? Dan zou dat het politieke landschap in Lille wel eens grondig kunnen doen wijzigen.

CD&V behaalde bij de verkiezingen in 2006 16 van de 25 zetels. Het was toen snel beklonken dat er geen tweede partij zou bij gehaald worden om de gemeente te gaan besturen. In 2012 verstoorde N-VA de rust, CD&V moest enkele rake klappen incasseren, maar hield het nog altijd wel 13 van de 25 zetels over. Ondanks dat het maar héél nipt was, besloten de christendemocraten toch om alleen verder te gaan. N-VA behaalde vanuit het niets 9 zetels en Open VLD bleef met lege handen achter (in 2006 haalde VLD + Anders nog 4 zetels).

Bouwen

Meevaller voor het bestuur is dat de bouw van een nieuwe basisschool in Gierle dan toch gestart is, voor het einde van de bestuursperiode. De bouw moest voor een lange tijd uitgesteld worden nadat twee buren in beroep waren gegaan tegen de bouwvergunning. Na 2,5 jaar kon er dit voorjaar dan toch eindelijk gestart worden met de werken.

Ook het gemeentehuis werd onder handen genomen. Bedoeling is dat er tegen het einde van dit jaar een nieuw administratief centrum en sociaal huis staat, met onder andere het OCMW en jeugd- en sportdienst.

Verkeer en afval

De gemeente liet onlangs door de provincie een bovengemeentelijk mobiliteitsplan opstellen vooral met het oog op het ontlasten van de dorpskernen. Er zijn ook veel klachten over te snel en roekeloos rijden op heel wat straten en niet alleen de hoofdwegen. Heel wat vrachtwagens zouden ook nog altijd hun weg zoeken door kleine gemeentewegen die er niet op voorzien zijn.

Er was deze legislatuur ook enorm veel kritiek op het gemeenschappelijk project van een containerpark met de gemeente Kasterlee. Die laatste trok de stekker uit het project waardoor Lille plots met lege handen stond. Ook de eerste plannen voor een nieuwe toekomstvisie van deelgemeente Wechelderzande, waarbij volgens sommigen te veel groen zou verdwijnen, valt niet in goede aarde.

Wie doet het met wie? 

Bij CD&V zal Paul Diels normaal opnieuw de lijst trekken. Bij N-VA wordt dat Marleen Peeters die bij de vorige verkiezingen op de tweede plaats stond, maar toen wel meer stemmen haalde dan lijsttrekker Geert Geens.

Als CD&V opnieuw pluimen verliest, dan is een absolute meerderheid niet mogelijk. Dan blijft enkel nog Groen over als mogelijke partner, want Vlaams Belang lijkt uitgesloten. Of komt Open VLD toch nog terug?

 

Meest gelezen