Wat staat er op het spel in Malle ?

De onafhankelijke burgerbeweging DBM met burgemeester Harry Hendrickx is al vier legislaturen aan de macht in Malle. Sinds 2012 leidt hij een coalitie van zijn beweging met het flink versterkte N-VA, goed voor 13 van de 23 zetels. Volgens de oppositie is de tijd wat stil blijven staan in Malle, en is er nood aan een frisse wind in het bestuur. Aan hen om de kiezer te overtuigen.

De Notelaar en verkeer

Een belangrijke verwezenlijking tijdens afgelopen legislatuur is de afwerking van het project De Notelaar in Oostmalle. Daar kwamen naast 126 appartementen ook een nieuw ontmoetingscentrum met bibliotheek, theaterzaal, cafetaria en vergaderlokalen. De meerderheid klopt zich op de borst dat de schuldenlast verlaagd is met 1.800.000 euro en dat zonder de belastingen te verhogen.

De kritiek die het meeste naar boven komt, is het gebrek aan leefbaarheid in de dorpskernen. Zowel Oost- als Westmalle heeft niet meteen een dorpsplein dat gezelligheid uitstraalt. Het plein in Oostmalle wordt wel aangepakt, maar het plein in Westmalle blijft er troosteloos bijliggen. Vanuit de oppositie is ook te horen dat onder burgemeester Harry Hendrickx ‘de tijd is stille blijven staan’. Te weinig straten werden vernieuwd, vindt de oppositie.

Malle ligt op het kruispunt van de N12 tussen Antwerpen en Turnhout en de Nederlandse grens en de N14 tussen Mechelen, Lier en Hoogstraten. Daardoor staat de gemeente onder druk door het vele (zware) verkeer, zeker na de invoering van de kilometerheffing. Uiteraard is er ook de nieuwe randweg rond Malle die aangelegd zou worden om zwaar verkeer uit de dorpscentra te houden. Agentschap Wegen en Verkeer heeft het tracé voorgesteld, maar ook dat stuit op immens veel protest. Er is zelfs het actiecomité Malle Mobiel ontstaan dat er nog altijd voor ijvert om de randweg anders aan te leggen.

Wie doet het met wie? 

Harry Hendrickx gaat opnieuw de DBM-lijst trekken. De andere coalitiepartner, N-VA, die een woelige zes jaar heeft gekend met het al snel opstappen van schepen Paul Van Ham, kiest voor gemeenteraadslid Sanne Van Looy als kopvrouw.

CD&V, dat in 2012 terugviel naar vier zetels, trekt met Wim Jordens naar de kiezer als lijsttrekker. Open VLD blijft wel bestaan, maar komt niet op. De liberale raadsleden krijgen een plaats op de lijst van de nieuwe partij van Paul Van Ham, OOSTWEST. Daarnaast zijn er ook nog Progressief Malle (van onder meer SP.A en Groen, maar ook leden van PVDA) dat met Alex Van Loon als kopman naar de kiezer trekt.

Ten slotte zijn er nog de twee extreemrechtse partijen Vlaams Belang en Lijst Van Boxel. Die laatste is een afscheuring van Vlaams Belang.

Blijft DBM in de meerderheid of slagen andere partijen erin de partij naar de oppositie te dwingen? Het is af te wachten wat de partij OOSTWEST gaat betekenen en of N-VA en CD&V nog genoeg stemmen halen. Al lijkt een samenwerking tussen OOSTWEST en N-VA niet meteen een optie gezien het N-VA-verleden van Paul Van Ham.

Meest gelezen