Wat staat er op het spel in Meerhout ?

Mobiliteit en verkeersveiligheid zijn in Meerhout twee heikele thema's, waar de nieuwe bestuursploeg zal moeten op inzetten. De Meerhoutse Christendemocraten willen graag opnieuw alleen aan het roer komen te staan, maar als dat niet lukt is de kans reëel dat de coalitie met de SP.A wordt voortgezet. 

De Meerhoutse Christendemocaten (CD) leveren al enkele decennia de burgemeester. De vorige 6 jaar was dat Jos Engelen. Tussen 2006 en 2012 had CD een nipte absolute meerderheid van 11 op 22 zetels. Dat was na de verkiezingen van 2012 niet meer vol te houden en zo werd SP.A mee aan boord getrokken.

N-VA was de tweede grootste partij, na CD, maar moest de afgelopen 6 jaar op de oppositiebanken uitzitten.

Er zijn de afgelopen jaren enkele nieuwe gebouwen verrezen in Meerhout, zoals een modern administratief centrum waar verschillende diensten werden ondergebracht. De eerste steen werd nog gelegd tijdens de vorige bestuursperiode. Vlakbij kwam een nieuw woonzorgcentrum. Het oude rusthuis ging dit jaar tegen de vlakte. De volgende bestuursploeg mag beslissen wat er op de beschikbare ruimte komt.

Graag traag

Zoals in veel gemeenten is ook de mobiliteit in Meerhout een heikel punt. Meerhout hield verschillende bijeenkomsten waarbij de inwoners hun verzuchtingen en voorstellen kwijt konden. Er kwamen ideeën uit de bus die werden gebundeld in de nota ‘Graag Traag’. Uitgangspunt zijn leefbare woonkernen, minder doorgaand en zwaar verkeer en meer ruimte voor de zwakke weggebruikers.  Een studiebureau moet de verzuchtingen nu omzetten in een concreet mobiliteitsplan.

De huidige coalitie heeft naar eigen zeggen zelf al enkele initiatieven genomen en verwijst daarbij naar de herinrichting van de omgeving van de basisschool De Boomgaard en de plannen voor verschillende fietspaden. Maar het werk is verre van af, en mobiliteit en verkeersveiligheid worden de komende legislatuur dan ook een belangrijk thema.

Samen met Natuurpunt wordt van de omgeving rond de watermolen een natuurbelevingssite gemaakt. In 2019 zou er in de verbouwde watermolen een natuurcafé moeten opengaan, een ontmoetingsplek voor fietsers en wandelaars.

Wie doet het met wie? 

CD zou het het liefst alleen doen, zoniet is de kans groot dat de partij de coalitie met SP.A nog 6 jaar verlengt. Als CD de grootste partij blijft en de burgemeester mag leveren, kan het toch nog een interne strijd worden. Wie de meeste stemmen heeft, kan de sjerp opeisen. Wordt het dan lijsttrekker en schepen Nele Geudens of de schepenen Jan Melis en Roger Verheyen, die de top 3 volledig maken ? Huidig burgemeester Jos Engelen geeft de fakkel sowieso door. Hij duwt de lijst.

Merret (Anders) is een nieuwe lokale lijst, met onder meer enkele handelaars. Ze slaan de handen in elkaar met Open VLD (nu slechts 2 zetels) en gaan dus in kartel naar de kiezer. Merret is het dialect voor Meerhout.

Meest gelezen