Wat staat er op het spel in Mol?

In Mol wil de N-VA, die in 2012 door CD&V buiten de coalitie werd gehouden, er alles aan doen om de gemeente mee te besturen. Voor CD&V is het afwachten welke gevolgen het vertrek van de burgemeester Paul Rotthier heeft. De uitdagingen voor de nieuwe ploeg liggen bij de geplande woonuitbreidingen, mobiliteit, veiligheiden het aanpakken van de leegstand. 

N-VA was de overwinnaar bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen, met 27% van de stemmen. De partij kwam zo goed als uit het niets, want daarvoor behaalden ze geen enkele zetel. N-VA had welgeteld 144 kiezers meer dan CD&V. Beide partijen kregen 10 zitjes in de gemeenteraad, maar toch werd N-VA buiten de coalitie gehouden. ‘Niet netjes’, vond de partij. ‘Ik ga voor ervaring’, zei Paul Rotthier van CD&V. Hij koos daarom voor Open VLD en SP.A als coalitiepartners. Zelf kon Rotthier burgemeester blijven. Hij heeft er nu drie legislaturen opzitten en hangt zijn sjerp aan de haak.

AANGENAAM VERTOEVEN

Mol trekt graag de kaart van groene, recreatieve gemeente en zet behoorlijk in op toerisme. Het Zilvermeer is daar een voorbeeld van, maar het blijft wel zoeken naar een goede balans tussen aantrekkelijk zijn voor toeristen en zorgen voor de eigen inwoners.

De huidige coalitie vindt dat er heel wat is gerealiseerd, zoals de herinrichting van het centrum, de gratis randparking en de renovatie van de schouwburg.Toch blijft bij de vraag of de gehuchten niet worden vergeten.

Enkele geplande woonuitbreidingen stuitten op protest, zo heeft onder meer het project op de Cash & Fresh-site in het centrum heel wat ongenoegen met zich meegebracht.  Mobiliteit staat ook hoog op de agenda. Zowel in het centrum, op de ringweg en aan de drukke Molderdijk bolt het verkeer niet altijd vlotjes.

De uitgaansbuurt rond de Corbiestraat had in het verleden niet altijd zo’n beste reputatie. Er zijn veiligheidscamera’s geplaatst maar toch blijft het een aandachtspunt in Mol. Er kwamen ook camera’s aan de invalswegen, die nummerplaten herkennen. Zo hopen ze in de politiezone mensen met slechte bedoelingen buiten te houden.

Zoals in veel andere gemeenten staan er ook in Mol winkels leeg. Er kwam een wedstrijd waarbij een creatief, goed onderbouwd plan voor een nieuwe winkel financieel werd gesteund.  De gemeente kijkt ook strenger toe op het betalen van een leegstandsbelasting, maar is dat voldoende?

Wie doet het met wie? 

Vorige keer moest CD&V, de partij van de burgemeester, al twee zetels inleveren.  Nu Paul Rotthier afscheid neemt van de sjerp, zet de partij schepen en OCMW-voorzitter Wim Caeyers bovenaan de lijst. Kan die evenveel of meer mensen overtuigen of zal het vertrek van de populaire Rotthier de partij (en de coalitie) stemmen kosten?

Of lukt het de N-VA om ook in zitjes de grootste partij te worden en kan ze daarmee harder op de deur kloppen? Huisarts André Verbeke trekt de lijst, net als in 2012. Hij hoopt de politieke ervaring als grootste oppositiepartij te kunnen verzilveren en na de gemeenteraadsverkiezingen Mol mee te besturen. Als N-VA het minder doet, heeft CD&V mogelijk genoeg aan één partner om een coalitie te vormen.

De liberalen heten voortaan Open VLD+. Ze moesten bij de drie jongste gemeenteraadsverkiezingen telkens verlies incasseren. Met die ‘+’ willen ze tonen dat ze een positief project hebben voor Mol, met meer overleg en inhoud. De partij hoopt ook dat ze bij het aantal stemmen dit keer een ‘+’ kan zetten.

 

 

 

 

 

Meest gelezen