Wat staat er op het spel in Mortsel ?

Mortsel is met slechts 7,8 km² oppervlakte de op één na kleinste stad van Vlaanderen, maar toch is ze op die kleine oppervlakte dichtbebouwd. Van de hele oppervlakte is er nog maar 20% vrije ruimte, en ook die komt onder druk te staan. Door de vele bouwprojecten wordt N-VA-burgemeester Erik Broeckx door de oppositie wel eens de betonbaron genoemd. Daarnaast heeft Mortsel met onder andere de Liersesteenweg en Antwerpsestraat/Mechelsesteenweg enkele belangrijke verkeersassen met veel doorgaand verkeer. Daardoor blijft mobiliteit (en dan vooral de vele files) een belangrijk item in Mortsel.

De N-VA werd in 2012 veruit de grootste partij van de stad met ruim 31% van de stemmen. Erik Broeckx werd burgemeester en ging in zee met SP.A en CD&V, Groen mocht plaatsnemen op de oppositiebanken. 

Verkeer en bouwlust

De huidige legislatuur beloofde om met kleine ingrepen de verkeersproblemen en de lange files op te lossen, bijvoorbeeld door in te zetten op het openbaar vervoer. Toch lijkt dat niet meteen gelukt. De meerderheid hoopt op een verbindingsweg tussen Borsbeek, Boechout en Mortsel, om zo het centrum te ontlasten. Vraag is welke maatregelen nog een oplossing kunnen bieden. Ook het sluipverkeer in de woonwijken en het vele vrachtverkeer blijft een grote zorg.

De toekomstige bouw van het stadsterras deed heel wat stof opwaaien. Er werd gevreesd dat bij het project, waarbij er nieuwe bebouwing zou komen in de rand van het parkgebied Oude God, de historische gevel van de Sint-Lutgardisschool zou verdwijnen. De school werd in de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd door de geallieerden en ligt de mensen van Mortsel daardoor nauw aan het hart. Na veel protest van de bewoners en de oppositie, schrapte het bestuur de mogelijke piste al snel uit de plannen. Toch blijven er vragen over het project, niet het minst over het aantal beschikbare parkeerplaatsen en andere verkeersoverlast.

Het nieuwe zwembad Den Bessem, in samenwerking met buurgemeenten Hove, Edegem en Borsbeek én veel financiële steun van Vlaanderen, is een opsteker.

Wie doet het met wie? 

Erik Broeckx (N-VA) wil burgemeester blijven, al wordt er gefluisterd dat hij deze keer liefst met twee partijen in plaats van met drie in de meerderheid wil zitten. Welke coalitiepartner (CD&V of SP.A) zou afvallen, moet uiteraard nog blijken.

Groen, dat tussen 2001 en 2012 met Ingrid Pira nog de burgemeester leverde, hoopt na een afwezigheid van 6 jaar terug te keren naar de meerderheid. De tweede grootste partij van de stad schuift daarvoor Walter Duré naar voren als kandidaat-burgemeester. Hij hoopt met zijn partij beter te doen dan 6 jaar geleden, toen Groen zo’n 22% van de stemmen behaalde (goed voor 7 zetels).

Met kleinere partijen als SP.A, CD&V, Open VLD en “Mortsel Leeft” wordt het uitkijken wie bij een coalitie voor een meerderheid kan zorgen.

Meest gelezen