Wat staat er op het spel in Nieuwpoort?

In Nieuwpoort zal er al veel moeten gebeuren om CD&V uit de meerderheid te houden. De partij heeft de absolute meerderheid met 15 van de 21 zetels. CD&V verloor de voorbije legislatuur wel twee boegbeelden: burgemeester Roland Crabbe en schepen Els Van Landschoot zijn overleden. En de concurrentie is deze keer groter dan bij de vorige verkiezingen. De open stadslijst Pro Nieuwpoort is een geduchte concurrent en N-VA is ook in Nieuwpoort in opmars.

Veel inwoners vinden dat Geert Vanden Broucke van CD&V het er goed van afgebracht heeft als burgemeester. Het moet niet makkelijk geweest zijn voor hem om de fakkel over te nemen van burgemeester Roland Crabbe, die in maart 2016 overleed. Crabbe opvolgen zou trouwens voor iedereen een hele klus zijn geweest, want Crabbe had al 20 jaar ervaring als burgemeester en een grote dossierkennis. Vanden Broucke deed zijn best en slaagde erin om het evenwicht te behouden, zowel binnen zijn eigen partij als in de gemeenteraad.

Realisaties

Het CD&V-bestuur heeft fors geïnvesteerd in openbaar domein: straten en pleinen werden vernieuwd. Begin juli werd nog het nieuwe Fabreplein ingehuldigd. De gouden schildpad van Jan Fabre staat daar voortaan op een sokkel. Vroeger stond ze op de zeedijk, maar ze zag te veel af van de wind en het zand en van kinderen die er op klommen. De schildpad is vijf jaar weg geweest voor restauratie en kwam begin deze zomer dus terug naar Nieuwpoort, naar haar nieuwe plek op het Fabreplein.

Voor de oppositie is het betalend parkeren in Nieuwpoort-Bad een pijnpunt. Ze zegt dat zowel inwoners als tweede verblijvers klagen over dat betalend parkeren. Nieuwpoort-Bad was één van de laatste badplaatsen die betalend parkeren invoerde, nadat eerst garages werden aangelegd onder de zeedijk.

Nog volgens de oppositie is CD&V al te lang aan de macht in Nieuwpoort. “Als Nieuwpoort aan de top wil blijven als kustgemeente, zullen er verfrissende ideeën nodig zijn”, klinkt het op de oppositiebanken. Het is nog niet zo duidelijk wat de programmapunten van CD&V voor de gemeenteraadsverkiezingen worden, het blijft stil aan het CD&V-front.

De oppositiepartijen hebben wel al hun programma’s voorgesteld. Zowel voor N-VA, Pro Nieuwpoort als Vlaams Belang zijn een veilige en ondernemersvriendelijke gemeente, betaalbaar wonen en mobiliteit belangrijke aandachtspunten. Ze willen dat het drukke verkeer rond het sluizencomplex beter aangepakt wordt. En ze vragen meer aandacht voor de jeugd.

Wie doet het met wie?

Bij de vorige verkiezingen behaalde CD&V 15 zitjes, N-VA 3 en SP.A 3. Open VLD en LDD moesten het zonder vertegenwoordiger in de gemeenteraad stellen.

Lijsttrekker voor CD&V is zoals verwacht huidig burgemeester Geert Vanden Broucke. SP.A trekt op 14 oktober naar de kiezer met de open stadlijst Pro Nieuw en Nicolas Vermote als lijsttrekker. Matthias Priem voert het N-VA-team aan. En Vlaams Belang gooit zich in de verkiezingsstrijd met een onvolledige lijst en Johan Vanblaere als lijsttrekker.

Dat CD&V opnieuw zal scoren valt nauwelijks te betwijfelen, maar het wordt beslist een spannende strijd tussen de overige partijen.

Meest gelezen