Wat staat er op het spel in Nijlen?

N-VA was bij de gemeenteraadsverkiezingen in Nijlen in 2012 de grote winnaar. De partij steeg van één naar acht zetels, maar werd door CD&V naar de oppositie verwezen, het onafhankelijke Nijlen & U werd de coalitiepartner van de christendemocraten, met CD&V-burgemeester Paul Verberck. Dé vraag voor in oktober is dan ook of N-VA deze keer wél de macht kan grijpen. 

Één van de belangrijkste realisaties in de afgelopen legislatuur was de volledige renovatie van het gemeentehuis en de bibliotheek. Ook de dienstverlening werd grondig aangepast. Andere opsteker voor de meerderheid is het nieuw gemeentelijk ruimtelijke structuurplan, dat er kwam na verschillende denk-, info- en inspraakmomenten. Het plan is een toekomstvisie geworden voor de landelijke gemeente, waar volgens het gemeentebestuur vrijwel iedereen zich in kan vinden. Het wordt afwachten hoe die visie in de praktijk omgezet kan worden.

Verkeersdrukte

Het dorp van Nijlen wordt doorkruist door de spoorweg met meerdere overwegen en 2 grote gewestwegen: de N13 van Lier naar Herentals en de Broechemsesteenweg richting E313. Dat veroorzaakte altijd al verkeersdrukte, maar sinds de invoering van de kilometerheffing is het aantal vrachtwagens nog eens flink toegenomen. De verkeersveiligheid is dan ook een belangrijk thema in Nijlen.

De oppositie verwijt de meerderheid geen of te weinig acties te ondernemen om de situatie leefbaar te houden. Het bestuur zelf kijkt vooral naar de Vlaamse regering voor mogelijke oplossingen voor het drukke verkeer. Daarnaast maakt het zich sterk dat er in Nijlen de laatste jaren enorm is ingezet op een fietsvriendelijk beleid, met verbeterde infrastructuur en bewustmakingscampagnes. De oppositie vindt dan weer dat er veel meer kan gebeuren, en dat het de meerderheid vooral aan een echte visie ontbreekt.

Wie doet het met wie? 

CD&V en Nijlen & U durfden een nipte meerderheid aan te gaan van 14 op 27 zetels. Die meerderheid zijn ze ondertussen trouwens kwijt, want bij beide partijen stapte een raadslid op. Die zitten nu als onafhankelijken in de gemeenteraad. Ook N-VA (-2) en Vlaams Belang (-1) speelden verkozenen kwijt. De Nijlens gemeenteraad telt daardoor nu maar liefst dan vijf (!) onafhankelijke raadsleden.

De strijd belooft in Nijlen dus bijzonder spannend te worden en daarbij lijkt de burgemeesterssjerp rond Paul Verbeeck (CD&V) losser dan ooit te zitten, met Jan Verbraecken van N-VA als grote tegenstander.  

Ook is het uitkijken naar Groen (2 zetels) en Open-VLD (1 zetel) die samen naar de kiezer trekken. Kan het kartel voor een verrassing zorgen? Daarnaast komen er 2 onafhankelijke partijen op in Nijlen. Voormalig Vlaams Belang-boegbeeld Jan Zander richtte zijn eigen partij ONS.dorp op, maar interne twisten zorgden al snel voor een nieuwe afscheuring met een eigen lijst: Nieuw Nijlen.

 

Meest gelezen