Wat staat er op het spel in Olen ?

In Olen wil de N-VA, die in 2012 door CD&V buiten de coalitie werd gehouden, maar wat graag mee besturen. Mobiliteit is zowat het meest prangende thema, maar ook de discussie over wat er met het gemeentehuis moet gebeuren, speelt een belangrijke rol. 

In 2012 werd er in Olen een coalitie gevormd tussen de grootste partij CD&V en de lokale partij O1. Zo werd N-VA, de nummer 2, uit de meerderheid gehouden. Die heeft nu 12 van de 21 zetels. Marcel Bellens van CD&V begon aan een nieuwe ambtstermijn als burgemeester maar moest wegens ziekte in 2016 de fakkel overdragen aan partijgenoot Seppe Bouquillon, die hem al een tijdje verving.

Ook in Olen is de mobiliteit bekommernis nummer 1. Er werd volgens het gemeentebestuur vooral ingezet op de zwakke weggebruiker zoals het verbreden van fiets- en voetpaden en het aanleggen van ‘missing links’ tussen fietspaden, onder meer naar de deelgemeenten. Ook straten en rioleringen zijn de afgelopen legislatuur verder aangelegd.

Wat met het gemeentehuis? 

In Olen is onlangs de discussie over het nieuwe gemeentehuis weer opgelaaid. Het gemeentebestuur heeft plannen om dat onder te brengen in de kerk Onze-Lieve-Vrouw Olen, die wordt ontwijd. De bedoeling is om daar de gemeentediensten en het OCMW onder te brengen. Maar de oppositie heeft bedenkingen. N-VA vindt dat er ook nog een rol moet weggelegd zijn voor het Boekelhuis. In dat gebouw zitten nu enkele gemeentediensten samen. De herinrichting van het Boekelhuis heeft wel wat geld gekost. SP.A denkt dat centraliseren niet de beste optie is.

Ook de inwoners worden betrokken bij het beleid met inspraakmomenten rond de herinrichting van Olen-Centrum en mobiliteitsproblemen. Zijn er nog plannen met de Teunenberg, een vroeger Brits militair domein? De piste om er een evenementenhal te bouwen, bleek te duur.  Aan de verdere ontwikkeling van de sportsite Buul wordt al lang gewerkt. Komt er dit jaar nog een nieuw gebouw voor de sportclubs? 

Wie doet het met wie?

De coalitie tussen CD&V en O1 lijkt vlot te verlopen. Bouquillon is kandidaat om zich op te volgen als burgemeester. Hij moet het wel zonder huidig schepen en OCMW-voorzitter Leen Mertens doen.  Die besliste deze zomer om na 24 jaar te stoppen met politiek. In 2012 stond ze nog op de tweede plaats op de kieslijst.

De belangrijkste uitdagers van Bouquillon zijn gemeenteraadslid Mario Verhaert van O1 en gemeenteraadslid en plaatselijk voorzitter Dag Pas van N-VA. Die partij had in 2006 geen enkele zetel maar haalde er bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen 6 en wil na oktober maar wat graag mee besturen.

De kleinste partij in Olen, SP.A, trekt dit keer naar de kiezer onder de naam ‘SP.A– Sociaal & Anders’, een lijst die wordt versterkt met onafhankelijke kandidaten. Met Chris Bakelants wil de partij na 12 jaar oppositie weer een plek in de meerderheid. Nadat ze bij de voorbije 2 gemeenteraadsverkiezingen afwezig zijn gebleven, komt Groen dit keer weer boven water met lijsttrekker Elke Tweepenninckx.

Meest gelezen