Wat staat er op het spel in Oosterzele?

CD&V en N-VA hebben een comfortabele meerderheid in Oosterzele en willen die ook behouden. Ze stappen in kartel naar de kiezer met burgemeester Johan Van Durme als lijsttrekker. Oppositiepartijen Open VLD en Groen willen na dertig jaar bestuur door christendemocraten iets nieuws.

In Oosterzele behaalde het kartel CD&V/N-VA bij de vorige verkiezingen een absolute meerderheid (55 procent). Johan Van Durme (CD&V) werd opnieuw burgemeester. Hij trekt ook deze verkiezingen de lijst en kan zichzelf opvolgen. Van Durme is nu bijna 18 jaar burgemeester van Oosterzele. Het kartel wil vooral inzetten op digitale dienstverlening in de volgende legislatuur. 

Uitdagers

Oppositiepartij Open VLD is de tweede grootste partij, in 2012 (als SVVO) nog goed voor bijna 30 procent van de stemmen. Lijsttrekker Filip Michiels wil de alleenheerschappij van CD&V/N-VA verbreken. Groen hoopt beter te doen dan zes jaar geleden (11 procent), gemeenteraadslid Roswitha Gerbosh is er lijsttrekker. Vlaams Belang kon de vorige keer geen zetel bemachtigen, het is nog niet zeker of de extreemrechtse partij deze keer een lijst zal indienen. 

Hete hangijzers

Mobiliteit

Eén van de thema's van de verkiezingen in Oosterzele is het vraagstuk rond de N42. De gewestweg loopt dwars door de gemeente van Wetteren naar Zottegem en kreeg de naam 'dodenweg'. Regelmatig gebeuren er zware ongevallen. Er zijn al jaren plannen om de weg veiliger te maken maar tot nu toe kon druk vanuit het bestuur er enkel voor zorgen dat er een trajectcontrole is gekomen op een deel van de N42. Voor het hele traject en een totale aanpak is Vlaanderen verantwoordelijk. Een mogelijke piste is om de druk van de N42 weg te nemen door bijvoorbeeld een parallelweg aan te leggen maar daar wil Groen alvast niet van weten. 

Gemeentekas

De schuldgraad in Oosterzele is met 240 procent gestegen tot meer dan 1700 euro (volgens de oppositie). De hamvraag is nu hoe Oosterzele de gemeentekas op orde kan krijgen. Een fusie had een mooie bonus kunnen opleveren, maar daar is het bestuur niet in mee gestapt. 

Muziekschool 

De muziekschool heeft een nieuwe betere plek nodig. Dit project zit blijkbaar helemaal op de lange baan. Bij de vorige verkiezingen werd een spandoek opgehangen met een mooie tekening voor de plannen maar die zijn niet uitgevoerd.   

kasto80

Meest gelezen