Wat staat er op het spel in Oud-Turnhout

In Oud-Turnhout wil de N-VA, die in 2012 de grootste partij werd maar door CD&V buitenspel werd gezet, er alles aan doen om mee de gemeente te besturen. CD&V trekt in kartel met de SP.A naar de kiezer in de hoop groot genoeg te zijn om de burgemeester te kunnen blijven leveren. Hoe dan ook krijgt het volgende gemeentebestuur deze vraagstukken op zijn bord: wat met jeugdhuis De Splinter, komen er nieuwe windturbines langs de E34 en hoe moet het drukke verkeer worden aangepakt? 

Het was een turbulente bestuursperiode in deze anders rustige Kempengemeente. Begin 2015 kondigde CD&V-burgemeester Leo Nys zijn vertrek aan. Hij wilde niet tot zijn zeventigste een sjerp dragen die meer en meer van hem eiste. Er moest dus een opvolger worden gezocht maar dat liep niet van een leien dakje. Na lang zoeken, wikken en wegen werd Jos Vinckx aangeduid. Dat was een verrassende keuze. Vinckx was namelijk kort daarvoor nog uit de CD&V-fractie gezet omdat er moeilijk mee te werken viel. Hij was ook de politieke twisten binnen de meerderheid (met SP.A en Groen) meer dan beu. Maar omdat de nood hoog was, werden de plooien gladgestreken gladgestreken. Begin 2016 legde Vinckx de eed af als nieuwe burgemeester van Oud-Turnhout. 

OUD-TURNHOUT BOUWT … GENOEG ?

Voor de zomer zijn de werken gestart voor de renovatie en de uitbreiding van sporthal De Hoogt.  Alles moet klaar zijn tegen de zomer 2019. Tijdens deze legislatuur werd ook het gemeentehuis verbouwd. Met Zweepes Ven kreeg de gemeente een modern jeugdcentrum. Het werd zelfs uitgeroepen tot het meest ecologische speelplein in Vlaanderen.

Goed nieuws, maar tegelijk moeten enkele (jeugd)verenigingen het met veel minder stellen. Het pand van jeugdhuis De Splinter is al jaren verkommerd en ze moeten er ook plaats ruimen voor een bouwproject.  Alleen, er ligt nog geen oplossing voor een nieuwe locatie op tafel. Ook de lokalen van het Rode Kruis en Chiro Zwaneven zijn tot op de draad versleten.

Hoe ver gaat het engagement van de gemeente om de groene kaart te trekken? Er staan nu enkele windturbines langs de E34 en er komen er nog bij, wat niet iedereen ziet zitten.

Welke oplossingen zijn er voor het verkeer dat de gemeente steeds drukker maakt? Het leidde enkele jaren geleden tot een actie van de inwoners van de Steenweg op Oosthoven en de Oude Heerestraat. Ze zetten meer dan 100 borden met spreuken voor de huizen, in de hoop dat de automobilisten wat trager zouden rijden om ze te lezen. Later werden er ook gekleurde fietsen gezet, een nieuwe oproep voor trager verkeer.

WIE DOET HET MET WIE

In 2012 trok Jan Sels, ex-CD&V, de lijst voor N-VA. Hij won ook de verkiezingen, N-VA haalde bijna 33% van de stemmen. Sels was in principe aan zet maar CD&V – die zijn politieke switch niet had verteerd – gooide het op een akkoord met SP.A en Groen. N-VA werd zo buitenspel gezet en CD&V – de tweede grootste partij - leverde de burgmeester.

Het was een krappe en niet altijd werkbare meerderheid. N-VA wil dit scenario vermijden en dit keer wel deel uitmaken van de meerderheid. Nu trekt gemeenteraadslid Bob Coppens de lijst, Sels gaat duwen. Ze moeten het dit keer wel stellen zonder Vlaams volksvertegenwoordiger Paul Van Miert want die verhuisde naar Turnhout.

Jos Vinckx trekt de kartellijst CD&Vplus (samen met SP.A) en hoopt burgemeester te blijven. Groen zag met Dirk Peeters en Greet Oris twee prominente figuren vertrekken. Het is de vraag of de eerder onbekende en onervaren Liesbet Dierckx als lijsttrekker een echte uitdager kan zijn. Ze is nu OCMW-raadslid.

De liberale lijst Oud-Turnhout Plus kon bij de vorige verkiezingen geen potten breken.  Nu is er een nieuw initiatief, de Liberale Burgerpartij 2018 (LB18). Zangeres Margriet Hermans gaat duwen en maakt daarmee haar politieke comeback.

 

Meest gelezen