Wat staat er op het spel in Putte ?

Een mooi schouwspel was de afgelopen legislatuur in Putte niet, met conflicten waarin CD&V, Lijst Burgemeester en N-VA een rol speelden en die leidden tot de onbestuurbaarheid van de gemeente. Het is afwachten welk oordeel de Puttenaar op 14 oktober over deze soap velt. 

Het was een woelige start, na de gemeenteraadsverkiezingen van 2012. CD&V klopte nipt de Lijst Burgemeester (Open VLD met enkele onafhankelijken) van Peter Gysbrechts die 12 jaar lang de gemeente had geleid. Allebei waren ze goed voor 10 zetels. Er werd een coalitie gesloten tussen CD&V en N-VA maar die werkte niet. Gysbrechts liet zich niet zomaar aan de kant schuiven en hij riep de onbestuurbaarheid van Putte in. CD&V-burgemeester Chris De Veuster gaf zich ook niet gewonnen en trok herhaaldelijk naar de Raad van State.

Na lange procedures kwam er in de zomer van 2015 dan toch een nieuwe coalitie tussen Open VLD en N-VA, met Peter Gysbrechts opnieuw als burgemeester. 

Werken zonder nieuw bestuursakkoord

Er kwam met de nieuwwe coalitie wel geen nieuw bestuursakkoord. Het nieuwe bestuur zette in op een betere dienstverlening, met heel wat digitale mogelijkheden. Via een app kan elke inwoner ook meteen een probleem melden. De gemeentediensten werden zo gereorganiseerd dat ze daar ook snel gevolg kunnen aan geven.

Het Kerkplein werd volledig vernieuwd. Aan de Lierbaan kwamen nieuwe rioleringen, een vernieuwd wegdek met veilige fietspaden en oversteekplaatsen. Daarnaast wijzen Open VLD en N-VA erop dat er is geïnvesteerd in camera’s voor meer verkeersveiligheid.

De R6 is verlengd om zwaar verkeer uit Putte te houden maar de gemeente moet nog altijd wel wat verkeersdruk opvangen. Mobiliteit blijft een zorgenkind.  Wat met het sluipverkeer van vrachtwagens die de tol op de nabijgelegen N10 willen verwijden? Blijft het landelijk karakter van het gehucht Grasheide zonder er een achtergesteld gebied van te maken? Komt er nog een nieuwe plek voor buitenschoolse kinderopvang?

Wie doet het met wie? 

Open VLD en CD&V hebben nu allebei 10 zetels. Als die verhoudingen dezelfde blijven, hebben de twee partijen dus evenveel kans om aan zet te zijn na de volgende verkiezingen. Als N-VA de derde grootste partij blijft, heeft die wellicht wel niet veel zin om opnieuw met CD&V een coalitie uit te proberen. Beginnen de politieke problemen opnieuw? Of heeft de Puttenaar de soap aan het begin van deze legislatuur niet goed verteerd en worden de kaarten anders geschud?

Huidig burgemeester Peter Gysbrechts is alvast opnieuw kandidaat-burgemeester en voert ook dit keer de Lijst Burgemeester aan. Rivaal CD&V gaat deze verkiezingen in kartel met Groen naar de kiezer. Bij Chris De Veuster is de kater verteerd want ze wordt opnieuw lijsttrekker en dus kandidaat-burgemeester.  Groen behaalde vorige keer 1 zetel. Met de 10 zetels van CD&V erbij zouden ze nu net iets groter worden dan de lijst van huidig burgemeester Gysbrechts. Een opvallende naam op de Lijst Burgemeester is trouwens acteur-zanger en één derde van De Romeo’s Chris Van Tongelen.

Meest gelezen