Wat staat er op het spel in Puurs-Sint-Amands?

Na de goedkeuring van de fusie in september 2017 worden het uiteraard bijzondere verkiezingen voor de inwoners van Puurs-Sint-Amands. In beide gemeenten zat CD&V in de meerderheid, al was er in Sint-Amands toch meer weerstand tegen de fusie. Kan CD&V ook nu de macht grijpen in de kersverse fusiegemeente of is er extra verandering op komst?

Eigen troeven

Beide gemeente hebben hun eigen troeven. Puurs heeft industrie, met een grote kmo-zone. Sint-Amands heeft het toerisme met het Scheldeland. De fusie lag een stuk gemakkelijker in Puurs dan in Sint-Amands. In Puurs, dat gezien wordt als de “dominante gemeente”, was het akkoord eenvoudig door de absolute meerderheid van CD&V. In Sint-Amands was CD&V voorstander van de fusie, volgens burgemeester Van Hoeymissen was het “een absolute financiële noodzaak”, maar onafhankelijk coalitiepartner L.O.S. was verdeeld. Uiteindelijk stemden ze in met de fusie, maar het verdeelde de beweging.

Wat leeft er?

De inwoners van Sint-Amands vrezen ondergeschikt te worden aan Puurs en vrezen dat de Puurse burgemeester Koen Van Den Heuvel nogal dominant zal zijn.

In Breendonk is er een Cyriel Verschaevestraat, genoemd naar de Vlaams-nationalistische priester die collaboreerde met de nazi’s. De straatnaam stuit op verzet bij een groot deel van de bevolking, vooral omdat ze gelegen is in de gemeente waar veel mensen gemarteld werden en gedood. In mei besliste burgemeester Koen Van den Heuvel “om de discussie te sluiten”, nadat het overgrote deel van de bewoners van de straat na een ­enquête had laten verstaan voor het behoud van de straatnaam te zijn. De rest van de inwoners had echter geen inspraak, en dat ligt nog steeds gevoelig.

Beide gemeenten scoren in een bevraging goed tot zeer goed op netheid en properheid, maar zwerfvuil en hondenpoep blijven een probleem. Publieke voorzieningen zoals de bibliotheek en de feestzalen scoren in Sint-Amands duidelijk minder.

Ook verkeersveiligheid is in beide gemeenten een sterk aandachtspunt. Zo voelen fietsers zich in Puurs-centrum niet altijd even veilig. Ook voldoende parkeergelegenheid voor auto's en fietsers is belangrijk. Puurs blijkt goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Sint-Amands is dan weer onbereikbaar zonder auto omdat de gemeente in een uithoek van de provincie ligt. Het openbaar vervoer is daar een knelpunt.

LucT 2010

Wie doet het met wie?

In 2012 behaalde CD&V met lijsttrekker-burgemeester Koen Van Den Heuvel een absolute meerderheid in Puurs met maar liefst 17 van de 25 zetels. In Sint-Amands behaalde CD&V met lijsttrekker-burgemeester Peter Van Hoeymissen er 8, en samen met de politieke beweging L.O.S die 7 zetels behaalde werd een meerderheid van 15 op 19 zetels gevormd.

Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen trekt de fusiegemeente met dezelfde lijst naar de kiezer. Koen Van Den Heuvel zal de CD&V-lijst trekken. Peter Van Hoeymissen zal duwen.

L.O.S. en Open VLD trekken samen met onafhankelijken naar de kiezer in de nieuwe fusiegemeente Puurs-Sint-Amands onder de KR8!. Die 8 staat voor de acht leefgemeenschappen in Puurs-Sint-Amands.

Meest gelezen