Wat staat er op het spel in Ranst ?

In 2012 kwam in Ranst niet de winnaar van de verkiezingen (N-VA met 30% van de stemmen) aan de macht maar gingen de nummers 2 en 3 met elkaar in zee. Zo kon Lode Hofmans (Open VLD) op zijn burgemeestersstoel blijven zitten en CD&V mee besturen. Maar de N-VA wil deze coalitie uiteraard graag breken. 

De coalitie heeft naar eigen zeggen ingezet op maatregelen die het verkeer veiliger en vlotter moeten maken. Zo kwamen er enkele fietsstraten en werden er snelheidsbeperkingen ingevoerd.

Anderzijds zit Ranst al enkele jaren met een hele omleiding nadat een vrachtwagen met een kraan aan de Jozef Simonslaan tegen een brug van de E313 was gereden. De herstellingswerken zouden over enkele maanden eindelijk starten.

De schuld van de ring

Hoeveel verkeer kan Ranst nog slikken? Er lopen twee snelwegen door de gemeente, de E313 en de E34. Heel wat bestuurders verlaten in Ranst de snelwegen om files naar de ring te vermijden en via een alternatieve route in Antwerpen te geraken.  Houdt Ranst de vrachtwagens uit de dorpskernen? Komt er een plan, samen met de omliggende gemeenten die ook ongewild mee het slachtoffer zijn van de files naar Antwerpen? 

Hoeveel groen wordt er opgeofferd voor nieuwe appartementsgebouwen waardoor vooral de oudere inwoners in de gemeente kunnen blijven? Ook Ranst ontsnapt niet aan de vergrijzing en er kwamen ook serviceflats bij. Is het aanbod voldoende?  

De gemeente kocht ook oude legergebouwen aan, onder meer om er de technische diensten in onder te brengen.  Kan het gemeentehuis in het centrum van deelgemeente Broechem blijven? De volgende bestuursploeg zal daar wellicht moeten over beslissen.  Deze coalitie maakt zich sterk dat de gemeenteschuld naar omlaag ging en de belastingen niet omhoog. Maar vraag is of dit vol te houden is? In de daluren gaan nu heel wat verlichtingspalen in Ranst uit, maar het is onduidelijk of er nog "klimaatplannen" komen. 

Wie doet het met wie? 

Momenteel is er maar een krappe meerderheid in Ranst met 13 van de 25 zetels.  Kan N-VA deze coalitie breken door het nog beter te doen dan vorige keer? Johan De Ryck is alvast kandidaat-burgemeester. 

Lode Hofmans wil gaan voor nog een vierde ambtstermijn en voert opnieuw de Open VLD-lijst aan.  Huidig coalitiepartner CD&V schuift schepen Tine Muyshondt naar voren. De twee partijen willen alvast deze coalitie verderzetten.

 

Meest gelezen