Wat staat er op het spel in Retie?

In Retie draait de kiesstrijd al jaren tussen CD&V en de onafhankelijke dorpspartij Nieuw Retie. De twee wilden in 2012 niet samen in zee, waardoor N-VA de lachende derde werd en samen een coalitie vormde met Nieuw Retie. Wat er met het ambitieuze tienjarenplan "Re10" zal gebeuren, is afhankelijk van wat de kiezer op 14 oktober in het stemhokje beslist.

 Dat was in 2012 niet anders, waardoor het een nek-aan-nekrace werd tussen de twee. Ze haalden elk bijna 40% van de stemmen wat telkens 9 zetels opleverde.

Samen wilden ze niet door één deur, waar de N-VA, als derde grootste partij in Retie, kon van profiteren. Die koos voor Nieuw Retie, met Patrick Geuens als burgemeester. Hij was nieuw in de politiek en trok de lijst. Nieuw Retie en N-VA hebben er nu een krappe meerderheid met 11 van de 21 zetels.

Het huidige bestuur heeft fors ingezet de verkeersafwikkeling in de gemeente. Retie heeft twee op- en afritten van de E34 en daardoor passeert er veel verkeer dat eigenlijk niet in de gemeente moet zijn. In Retie komen ook verschillende gewestwegen samen. De ringweg is daarom doorgetrokken. Het doorgaand verkeer wordt langs daar gestuurd, wat de leefbaarheid in het centrum ten goede moet komen. Zwaar verkeer is ook niet meer welkom.

MIEREN EN MODDERKRUIPERS

De huidige coalitie vindt dat er behoorlijk wat is gerealiseerd: met de uitbreiding van de ring is ook de kmo-zone daar vergroot, de gemeentelijke basisschool werd grondig gerenoveerd en er kwam een doorbraak in de uitbreidingsplannen voor het Sportpark Vossekot.

De sportclubs hadden meer plaats nodig maar daarvoor moest de bestemming van de grond worden gewijzigd. Toen dat eindelijk rond was, gooiden de beschermde rode bosmier en de kleine modderkruiper roet in het eten. Hun leven zou er verstoord worden en daarom stapte een buurtbewoner naar de Raad van State. Vorig jaar was dat protest uiteindelijk van de baan en nu komen er enkele sportterreinen bij.

Retie gaf ook het startschot voor een groot tienjarenplan, dat toepasselijk de naam ‘Re10’ kreeg: tien projecten ook die het centrum van de gemeente extra adem moeten geven. Het doortrekken van de ringweg is er één van. In het lijstje staat onder meer de ook de heraanleg van de Markt, kleinere pleinen, meer banken en bomen, de herbestemming van de pastorie, de vernieuwing van de gemeentelijke basisschool (afdeling centrum) en de verhuizing van de gemeentelijke diensten om ze samen te brengen rond het gemeentepark. De heraanleg van de Kasteelstraat is alvast gebeurd, net als de verhuis van de kinderopvang.

Maar het is een ambitieus plan dat veel geld kost. De realisatie wordt gespreid, de kosten dus ook. In 2024 moet normaal alles gerealiseerd zijn, maar worden alle plannen wel uitgevoerd door het volgende bestuur ? Als CD&V het de volgende keer (mee) voor het zeggen heeft, voeren ze mogelijk niet alle projecten zomaar uit. Vraag is ook hoeveel projecten voor korte of langere tijd hinder zullen veroorzaken. 

Wie doet het met wie? 

Wellicht zal het in oktober weer een nipte strijd worden tussen CD&V en Nieuw Retie, de eeuwige ‘rivalen’. Opnieuw lijkt het weinig waarschijnlijk dat de twee een coalitie zullen vormen maar halen ze elk geen absolute meerderheid. Kan N-VA daar opnieuw de vruchten van plukken en kiezen met wie ze de komende zes jaar het politieke bed willen delen?

Als dat opnieuw Nieuw Retie wordt, is lijsttrekker en huidig burgemeester Patrick Geuens zeker van de sjerp. Valt de keuze dit keer op CD&V, dan wordt uitdager Guy Van Herck de nieuwe burgemeester. SP.A die tussen 2006 en 2012 nog mee in de coalitie zat, komt niet meer op.

 

Meest gelezen