Wat staat er op het spel in Rijkevorsel?

In Rijkevorsel zit de coalitie van N-VA, CD&V en de plaatselijke onafhankelijke partij SNR (Samen Nieuw Rijkevorsel) comfortabel in het zadel met 15 van de 21 zetels. Maar SNR kiest nu voor een wat andere koers en het is de vraag of ze nog welkom is in de volgende coalitie. 

N-VA mocht in 2012 als grootste partij met bijna 30% van de stemmen de burgemeester leveren, Dorien Cuylaerts. Zij kwam van SNR. Na de vorige gemeenteraadsverkiezingen werd ze 1 van de 6 vrouwelijke burgemeesters in Antwerpen

STILLE KEMPEN

Rijkevorsel is een rustige gemeente, maar toch is ook hier de mobiliteit een probleem. Tijdens de piekmomenten ’s morgens en ’s avonds krijgt het dorpscentrum veel verkeer te slikken, ook zwaar verkeer. Er is sprake van een randweg maar dat kan nog enkele jaren duren. De gemeente vroeg aan de Vlaamse overheid om op een gewestweg al enkele ingrepen te doen om het verkeer er veiliger te maken. Maar is dit voldoende of moet het gemeentebestuur meer actie ondernemen? 

Wat met de veiligheid? De buurgemeenten investeren in camera’s maar loopt Rijkevorsel daar wat achter? De bestuursploeg pronkt ook graag met het nieuwe jeugdlokaal,  en de investeringen in extra serviceflats. De gemeente kocht ook het sportcentrum De Valk, een dossier dat al enkele legislaturen op tafel lag zonder knopen door te hakken. Het gebouw is verouderd en er zullen wel wat aanpassingen moeten gebeuren. Met de verschillende sportverenigingen wordt nu verder bekeken wat hun behoeften zijn. 

Een fusie is in het financieel gezonde Rijkevorsel momenteel niet aan de orde maar als de gemeenten gedwongen wordt om daarover na te denken, zijn Hoogstraten en Merksplas mogelijke huwelijkspartners.

WIE DOET HET MET WIE

Dorien Cuylaerts trekt opnieuw de lijst bij N-VA en is dus kandidaat om zichzelf op te volgen als burgemeester. Bij de vorige verkiezingen werd N-VA de grote winnaar en haalde vanuit het niets meteen 7 zetels. De partij smeedde een coalitie met twee partijen die het minder goed hadden gedaan. De samenwerking met CD&V en SNR is goed verlopen en de drie partijen hebben nog samen een brochure uitgebracht met hun verwezenlijkingen.

Toch kwam er later een kleine kink in de kabel toen SNR veranderde in ProVeussel, met de voormalige N-VA’er Diede Van Dun in de rangen.  De partij profileert zich als groen-links. Zijn ze nog welkom in een volgende coalitie?CD&V stapt met lijsttrekker en huidig schepen Bob Van den Eijnden naar de kiezer.

Kan het kartel Gemeentebelang & VLD (de plaatselijke Open VLD) profiteren van de koerswijziging van SNR? Het kartel heeft een deels vernieuwde ploeg met ook een nieuwe kopman, Paul Bevers. In 2012 haalde SP.A maar 1 zetel en geeft er nu de brui aan. De socialisten komen niet meer op in Rijkevorsel.

 

Meest gelezen