Wat staat er op het spel in Rumst ?

Verkeersveiligheid en mobiliteit: ook in Rumst zijn het belangrijke thema's. De afgelopen twee legislaturen werd telkens om de drie jaar gewisseld van burgemeester, door afspraken tussen de coalitiepartners. Maar onder meer N-VA is daar niet echt voorstander meer van. Intussen wil SP.A-Groen er alles aan doen om niet nog eens 6 jaar in de oppositie geduwd te worden. 

Rumst heeft de afgelopen 12 jaar maar liefst 4 burgemeesters gehad. Sinds 2006 kwam er telkens om de 3 jaar een andere burgemeester. Zo deed Wendy Weckhuysen (CD&V) bij het begin van deze legislatuur de sjerp om en ging die 3 jaar later naar Geert Antonio van N-VA. Hij was toen 35 jaar en één van de jongste burgemeesters van het land.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 behaalde het kartel van SP.A en Groen de beste score met 7 zetels. N-VA had er net zoveel en vormde samen met de nummer 3, CD&V, de coalitie.

In Rumst zaten ze al wel eens met waterellende. De gemeente ligt wat lager en zeker bij hevige regen en hoogwater in de Rupel, liepen plaatsen onder water. Dat was ook zo in deelgemeenten Reet en Terhagen. Daarom is afgelopen legislatuur ingezet op betere rioleringen en bufferbekkens.

VEILIG VERKEER

De coalitie benadrukt graag dat er ontbrekende stukken fietspad aangelegd zijn om het fietsen veiliger te maken en dat er parkeerplaatsen zijn bij gekomen. 

Vraag is wat de volgende bestuursploeg verder zal doen aan een betere doorstroming van het verkeer. Komen er omleidingswegen, zodat de vrachtwagens die naar de industriezones moeten niet meer langs de dorpskernen passeren? De gemeente kocht de helft van het industriegebied Molleveld in deelgemeente Terhagen zodat daar niet nog meer bedrijven zich zouden vestigen met zwaar vrachtverkeer als gevolg. Er komen nu woningen in de plaats.

Wegen waar veel schoolkinderen met de fiets over moeten, kregen een afgescheiden fietspad. Wordt hier verder op ingezet, en worden ook de schoolomgevingen veiliger gemaakt?  I

WIE DOET HET MET WIE

Niet huidig burgemeester Geert Antonio wordt lijsttrekker voor N-VA.  Hij staat pas op de derde plaats. De lijst wordt aangevoerd door schepen Jurgen Callaerts. In principe is hij dus kandidaat-burgemeester maar het is af te wachten of de kiezer op 14 oktober misschien toch Antonio naar voren schuift. 

Benieuwd of er weer een coalitie komt die na drie jaar van burgemeester wisselt. Huidig burgemeester Antonio is er geen echte voorstander van. Hij vindt het beter om je meteen in de rol van burgemeester in te leven.

CD&V gaat in kartel met 3D naar de kiezer.  Huidig schepen en ex-burgemeester Wendy Weckhuysen trekt de lijst.  3D (vroeger Volksbelangen) is een plaatselijke, onafhankelijke partij.  Ze wil de drie deeldorpen op dezelfde manier behandelen, vandaar de naam.  Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen stapten ze samen met Open VLD naar die kiezer maar dat was geen succes. Het leverde slechts 1 zetel op. 

SP.A en Groen vormen opnieuw een kartel. Garry Van Rompuy, fractieleider voor SP.A, voert de lijst aan. Die eerste plaats was bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen nog weggelegd voor ex-burgemeester Francy Van der Wildt. Zij zal nu de lijst duwen. Het kartel hoopt niet alleen om opnieuw de verkiezingen te winnen maar zo sterk te staan dat ze toch niet nog eens zes jaar in de oppositie wordt geduwd.

Meest gelezen