Wat staat er op het spel in Schelle ?

In Schelle zwaait CD&V de politieke scepter. De partij heeft er de absolute meerderheid met ruim 41% van de stemmen, goed voor 10 van de 19 zetels. Rob Mennes is er al 20 jaar onafgebroken burgemeester. Maar de meerderheid van zijn partij is krap. Misschien is er dit jaar een coalitiepartner nodig.

Schelle is een waterdorp en vroeger overstroomde zeker één keer per jaar het centrum. De maatregelen om daar iets aan te doen, werden jaren geleden al in gang gezet en daar is tijdens de afgelopen legislatuur verder aan gewerkt. Na de installatie van een pompstation aan de Benedenvliet, kwamen er nu ook nieuwe rioleringen en grachten om er overtollig water op te vangen. Dit jaar kwamen er nog 3 kilometer nieuwe grachten langs de Steenwinkelstraat om het centrum te beschermen tegen wateroverlast.

Voortrekkersrol
CD&V levert al meer dan 60 jaar – op 9 jaar na – de burgemeester in Schelle. De partij drukt dus erg haar stempel op de gemeente en ziet haar beleid als een jarenlange beweging. Tegen 2020 wil ook Schelle een klimaatneutrale gemeente zijn. Al jaren zet de gemeente het klimaat en energie hoog op de agenda. Zo werden ze al uitgeroepen tot ‘Zonnedorp’ en ‘Energie-ambassadeur van Vlaanderen’, met onder meer de eerste groepsaankoop voor zonnepanelen en zonneboilers in Vlaanderen. Op termijn komt er nog eens 70 hectare groen bij. Zo wordt bijvoorbeeld de voormalige stortplaats Delvoy gesaneerd en komt er een bos in de plaats. Aan de Tuinlei wordt olifantengras aangeplant. Dat kan worden gebruikt als alternatieve brandstof en zo bespaar je CO2. De gemeentelijke basisschool zal beter geïsoleerd zijn en de verlichting wordt energievriendelijker.
Schelle kreeg ook de ‘Erewimpel voor Toegankelijkheid’ voor de inspanningen op het vlak van verkeersveiligheid (ook aan scholen) en het proper houden van de gemeente. Onlangs werd in het centrum de Steenwinkelstraat nog heraangelegd met veilige fiets- en voetpaden en meer groen. De snelheid werd er verlaagd en daar wordt op toegezien met trajectcontroles. Gaan deze inspanningen nog verder met onder meer een fietspad langs het spoor ? In Schelle is ook vraag naar een plek voor alle verenigingen.

Wie doet het met wie?
CD&V mag in Schelle dan wel de absolute meerderheid hebben, het is een krappe meerderheid. De partij wilde daarom na de gemeenteraads-verkiezingen van 2012 wel verrruimen maar de eisen van N-VA (6 zetels) en Groen (1 zetels) waren te hoog. Wordt CD&V nu toch tot een uitbreiding van de coalitie gedwongen? Rob Mennes wil in ieder geval nog eens zes jaar burgemeester blijven. Koen Vaerten wil hem het vuur aan de schenen leggen. Hij wordt de uitdager voor N-VA, de grootste oppositiepartij in Schelle. 

Meest gelezen