Wat staat er op het spel in Schilde ?

N-VA burgemeester Dirk Bauwens staat voor een grote uitdaging. Zijn partij én zichzelf in het zadel houden want hij gaf zijn job op om fulltime burgemeester te worden. Houdt zijn coalitie met CD&V stand? Er hangt in elk geval spanning in de lucht want Open VLD heeft weer haar zinnen op de sjerp gezet. 

De grootse realisatie van deze bestuursploeg is het nieuwe gemeenschapscentrum Werf 44. In de gemeente spelen vooral de thema’s ‘veiligheid’, ‘groene ruimte’ en ‘betaalbaar wonen’. Gaat de gemeente een tandje bijsteken om de inbrakenplagen terug te dringen? Hoe ver gaat de bouwlust in de dorpscentra van Schilde en ’s-Gravenwezel? En zijn die woningen ook naar het budget van jonge gezinnen? Komt er nu eindelijk een ontwerp voor de geplande heraanleg van het centrale gedeelte van de Turnhoutsebaan waar veel winkels zijn? Wat gaat het volgende bestuur doen met de omstreden plannen voor een busbaan vanaf Wijnegem tot in het centrum ?

Wie doet het met wie?
Het belooft een spannende tweestrijd te worden tussen N-VA, partij van burgemeester Bauwens, en Open VLD. Die hebben het nog niet verteerd dat ze 6 jaar geleden niet alleen de burgemeesterssjerp moesten afgeven aan NV-A (32 % van de stemmen) maar ook dat ze als tweede grootste partij in Schilde (30 %) aan de kant werden geschoven in het voordeel van CD&V (19 procent).
N-VA en Open VLD hebben allebei 9 zetels in de gemeenteraad, CD&V heeft er 5. N-VA zal wel twee keer nadenken als ze plannen smeden voor een nieuwe coalitie. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen bleek namelijk dat de partij een voorakkoord had gesloten met zowel Open VLD en CD&V. Daar kwam herrie van en even leek N-VA het onderspit te moeten delven. Open VLD en CD&V probeerden een coalitie te vormen maar het water bleek te diep. En dus kwam er uiteindelijk toch nog een politiek huwelijk tussen NV-A en CD&V. Echt grote liefde is het nooit geweest, want de twee partijen maken voortdurend openlijk ruzie.

Revanche
Olivier Verhulst van Open VLD steekt zijn ambitie om burgemeester te worden niet onder stoelen of banken. Zijn partij heeft nog een eitje te pellen met de N-VA. Verhulst wil sterker uit de verf komen dan Bauwens en na 6 jaar oppositie Open VLD opnieuw aan de macht brengen in Schilde. CD&V schuift dan weer twee familieleden van bekende Vlamingen naar voor. Hans Hansen (broer van presentatrice Evi Hansen) verscheen pas begin vorig jaar in de gemeenteraad. Hansen trekt de lijst en niet schepen Lieve Struyf.  Op de tweede plaats staat OCMW-raadslid Marleen Struyf (zus van journaliste Annemie Struyf). Een sterkhouder van de partij, schepen Steven Dietvorst, kondigde eerder aan dat hij de politiek voor bekeken houdt. Een opmerkelijke naam op de kieslijsten in Schilde is Alain Willems. Deze horecaman wordt lijstduwer bij Open VLD. Hij haalde het nieuws door een lange procedureslag rond de aanleg van een nieuwe parking aan zijn zaak ‘De Vogelenzang’.

Meest gelezen