Wat staat er op het spel in Schoten ?

Sinds 2012 is Maarten De Veuster van N-VA er burgemeester. Hij stapte vlotjes in de voetsporen van zijn voorganger, Harrie Hendrickx, zijn schoonvader én een CD&V’er. Die verdween na de vorige gemeenteraadsverkiezingen uit de schijnwerpers van het gemeentehuis. Het leek erop dat hij de politiek definitief vaarwel had gezegd maar niets is minder waar. Daar is Hendrickx weer, nu als lijstduwer bij CD&V. Schoonvader en schoonzoon kruisen dus opnieuw de politieke degens in oktober.

Wat is de inzet?
Het bestuur van N-VA, CD&V en Open VLD heeft op de centen gelet, de gemeentekas werd er gezonder op en toch is er ook geïnvesteerd.  In gebouwen (de Marktgebouwen krijgen een nieuwe, culturele invulling), in straten (de drukke Churchillaan bv. kreeg een nieuwe asfaltlaag maar ook pleinen en riolen werden aangepakt) en in mensen (het verenigingsleven kreeg zuurstof, met Wijnegem werd de woonzorggroep Voorkempen opgericht, de dienstverlening ging met zijn tijd mee).
Toch blijven er nog enkele prangende thema’s die een rol zullen spelen bij de gemeenteraadsverkiezingen. N-VA en CD&V zien windmolens langs het Albertkanaal wel zitten om klimaatneutraal te worden, maar Open VLD draait niet mee. Het dossier sleept al jaren aan. Welk uitzicht wil Schoten ? Hoge appartementsgebouwen of nog voldoende landelijk karakter ? De gemeente investeerde in veiligheid, met camera’s en BIN’s maar toch vrezen wat inwoners nog voor inbraken. Een onderwerp dat in Schoten ook vaak over de tongen gaat, is het doven van de openbare verlichting ’s nachts.

Wie doet het met wie?

N-VA haalde in 2012 bijna 38% van de stemmen. Doet burgemeester De Veuster daar nog een schepje bovenop? CD&V is nu de tweede grootste partij en zit mee in de Schotense coalitie.  Schepen Erik Block trekt de lijst. De partij moet wel afscheid nemen van enkele boegbeelden (Gerd Adriansen, Nico Vissers en Ann Pycke) maar hoe groot is de ambitie en de populariteit van ex-burgemeester Harrie Hendrickx nog om weer een belangrijke rol te gaan spelen? SP.A zet in op verjonging en ook Groen is ambitieus. De partij hoopt dat ze meer zetels haalt dan de 2 nu. Haalt PVDA voor het eerst een zetel?

Van Grieken effect?
Schoten is onlosmakelijk verbonden aan Vlaams Belang-buitenbeentje Marie-Rose Morel. Zij overleed in 2011. De partij is er nog altijd populair. Bij de verkiezingen in 2012 eindigde Vlaamse Belang op de derde plaats, met bijna 13 procent van de stemmen maar dat was ooit veel meer en de partij denkt daarom dat het veel beter kan. Opnieuw komt er een kopstuk van de partij op in de gemeente. Nationaal voorzitter Tom Van Grieken verhuisde van Mortsel naar Schoten en zal er nu de lijst trekken. Benieuwd of hij Vlaams Belang er ook met stemmen nog meer kan versterken.
Opmerkelijk : in Schoten staan twee broers elk op een andere lijst. Gemeenteraadslid Eric De Swaef komt opnieuw op bij Groen, zijn broer Paul maakt zijn politieke entree bij N-VA. Dat worden geanimeerde gesprekken bij de familiebijeenkomsten en misschien straks ook in de gemeenteraad.

Meest gelezen