Wat staat er op het spel in Sint-Katelijne-Waver ?

In Sint-Katelijne-Waver kwam er in 2012 een ommezwaai in bestuur nadat CD&V er decennialang de burgemeester leverde. De partij eindigde nipt tweede na N-VA. Die partij was aan zet om een coalitie te vormen en koos voor de derde grootste partij, Samen Anders. Dat was een nieuw, plaatselijk kartel van Open VLD, SP.A en onafhankelijken. Kristof Sels van N-VA werd burgemeester. 

De ambitie was om deze legislatuur de vier dorpskernen van Sint-Katelijne-Waver te vernieuwen. De wijk Elzestraat kreeg onder meer een vernieuwd dorpsplein en een parking aan het zwembad. Het Sint-Michielskasteel werd gerestaureerd. In Pasbrug-Nieuwendijk is de nieuwe multifunctionele zaal Loerenboske geopend en de omgeving werd er heraangelegd. Voor de grootste kernen (centrum en Waver) kwam er een uitgebreid inspraaktraject waarbij iedereen zijn zeg kon doen. In het centrum werd alvast een parking aangelegd. Het plein voor de gemeentelijke basisschool GLOC werd ook vernieuwd. Voor de verdere heraanleg van het centrum en Onze-Lieve-Vrouw-Waver worden de ideeën nu in projecten gegoten. Veel plannen en investeringen dus maar tegelijk werden de belastingen verminderd en nam de schuld af.

Leefbaarheid
Een echte fuifplek is er nog niet gekomen en daarom wordt er nu gefeest in kleinere zaaltjes. Daar liggen de inwoners wel eens – letterlijk soms – wakker van. De gemeente investeerde wel in enkele maatregelen om de overlast te beperken en er is intussen geld vrijgemaakt voor de bouw van een evenementenhal. Waar en wanneer die er komt, staat nog niet vast. Er is intussen nog geïnvesteerd in vrije tijd. Er kwamen een skate- en steppark, een frisbeeterrein, toestellen voor buitenfitness, een ruiterpad, een ‘multisportkooi’ voor voetbal, basketbal en hockey, verschillende speelterreinen en de wandelroutes werden opgefrist. Er wordt een nieuw woonzorgcentrum gebouwd en er gaat geld naar duurzame verlichting. 

Uitdagingen
Om de veiligheid te verhogen is er deze legislatuur in Sint-Katelijne-Waver onder meer ingezet op camera’s met nummerplaatherkenning en camera’s die overlast controleren. Zijn die maatregelen voldoende? Komen er nog wijkkantoren? Ook mobiliteit blijft hoog op de agenda staan. Dat probleem wil de gemeente aanpakken met de buren. Welke keuzes worden gemaakt om de fietsveiligheid te verbeteren? Kan het busaanbod beter, met meer verbindingen tussen de kernen? De onderhandelingen met De Lijn zijn bezig. Ook dat wil dit bestuur uitwerken met de omliggende gemeenten.

Wie doet het met wie?
De vorige verkiezingen hebben dus voor een politieke verschuiving gezorgd in Sint-Katelijne-Waver.  De vraag is hoe groot het effect van N-VA dit keer zal zijn. Kan CD&V (met een sterk vernieuwde lijst en de onbekende Sylke Pex als trekker) opnieuw het laken naar zich toe halen ? Veel zal draaien om de vraag of de inwoners tevreden zijn met de veranderingen die zijn gerealiseerd en op stapel staan.  De lijst Samen Anders stapt opnieuw naar de kiezer, met huidig schepen Tom Ongena (van Open VLD) als aanvoerder van de lijst.  Kristof Sels van N-VA is alvast kandidaat om zichzelf op te volgen als burgemeester. 

Meest gelezen