Wat staat er op het spel in Turnhout?

De afgelopen bestuursperiode is turbulent gestart in de derde grootste stad van de provincie en de grootste van de Kempen. Met ruim 25% van de stemmen leek het voor NV-A een fluitje van een cent om de coalitie te leiden en een burgemeester aan te stellen. Die kwam er ook met Erwin Brentjens. Zijn partij koos voor een meerderheid met CD&V en SP.A. Maar nog geen jaar later werd het beleid van het college weggestemd en werd de onbestuurbaarheid van Turnhout uitgeroepen. 

Niet veel later ging een nieuwe bestuursploeg aan de slag, onder leiding van huidig burgemeester Eric Vos van T.I.M. (Turnhout Iedereen Mee). Die kwam van CD&V maar stapte bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 met een eigen partij naar de kiezer. T.I.M. haalt er CD&V, SP.A en Groen bij. N-VA verhuisde als grootste partij in Turnhout naar de oppositiebanken en viel uiteen in meerdere kampen door interne twisten.

Welke pluimen kan de bestuursploeg op haar hoed steken? Er zijn minder werklozen en de economie trekt weer aan. Het zwembad Stadspark was een zorgenkindje maar ging na jaren van sluiting en renovatie opnieuw open. Er zijn concrete plannen voor een nieuw ijssportcentrum. Het woon- en winkelproject Turnova geeft het centrum een nieuwe boost en de kunstacademies kwamen er onder één dak. De nieuwe woonwijk Niefhout kreeg het eerste warmtenet van de Kempen.

Het werk is niet af
Toen de bestuursploeg enkele maanden geleden de resultaten van de stadsmonitor – een grootschalig onderzoek van de Vlaamse overheid - op hun bord kregen, hebben ze wellicht even geslikt. In geen enkele Vlaamse centrumstad zijn zo weinig mensen fier als in Turnhout. Uit die bevraging bleek bovendien dat 20% van de inwoners in Turnhout zich onveilig voelt. Ook daar is Turnhout de slechtste leerling van de klas. Ook op het vlak van armoede is er werk aan de winkel dus om het tij te keren.
De stad maakte wel extra geld vrij om dat probleem aan te pakken. Dat is ook nodig, 1 kind op de 5 in Turnhout wordt geboren in een arm gezin. Daarnaast is de mobiliteit dé uitdaging voor Turnhout. Het stadsbestuur koos na lang palaveren voor het doortrekken van de ring om de verkeersproblemen in het noorden aan te pakken.  Daar zijn meer mensen komen wonen en er komt een groot ziekenhuis. Een lange tunnel om een waardevol bosgebied te sparen is wel een voorwaarde die een flinke duit zou kosten en dus moeten ze de Vlaamse overheid daar nog van overtuigen. Ook andere wegen naar en in het centrum slibben dicht.

Wie doet het met wie?
Na de vorige verkiezingen liep het besturen op een sisser af voor N-VA maar het is duidelijk dat de partij broedt op een plan om dit keer weer de verkiezingen te winnen en dan ook daadwerkelijk in het burgemeesterszadel te gaan zitten. Daarvoor is Vlaams volksvertegenwoordiger Paul Van Miert van Oud-Turnhout naar Turnhout verhuisd. Hij is lijsttrekker. Met zijn politieke ervaring wil N-VA de partij lokaal weer op de rails krijgen en de coalitie van vier partijen breken.

Eric Vos hoopt wel de sjerp te behouden. Zijn partij T.I.M. werd na de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 de tweede grootste partij in Turnhout met ruim 16% van de stemmen. T.I.M werd toen beschouwd als een samenraapsel van mensen die ontevreden waren in hun eigen partij of daar aan de deur waren gezet. Ze gaan op dat elan voort, met onder meer twee ex-N-VA’ers en er is ook een ex-SP.A'er overgestapt naar de partij.  Schepen Hannes Anaf trekt de lijst voor SP.A.  Bij Groen is dat schepen Marc Boogers.

Huidig schepen en voormalig burgemeester Francis Stijnen is lijsttrekker bij huidige coalitiepartij CD&V.

Meest gelezen