Wat staat er op het spel in Vorselaar ?

Eén op twee kiezers stemde in 2012 voor Actiev, de onafhankelijke partij van burgmeester Lieven Janssens. Die kon daardoor nog eens 6 jaar op die stoel blijven. Actiev heeft met een monsterscore ook de absolute meerderheid in Vorselaar, goed voor 12 van de 19 zetels. 

De partij kan een stevig palmares voorleggen. De hele dorpskern werd vernieuwd, met alle voetpaden, hoofdstraten en pleinen, inclusief meubilair en verlichting. Het was een totaalvisie, waarbij ook verwaarloosde panden werden aangepakt. De horeca kreeg nieuwe terrassen, er kwam meer groen en de schoolomgeving werd aangenamer. Zelfs de nutskasten werden niet vergeten, die kregen landschapsstickers, een voorbeeld dat andere gemeenten hebben overgenomen. Het werd er veiliger en rustiger wonen. 

Goed bij kas
Ondanks al die investeringen, is Vorselaar financieel de meest gezonde gemeente van de provincie Antwerpen. Ze hebben de laagste schuldenlast en staat ook in de top 3 in Vlaanderen.
Er waren toch ook wat financiële tegenvallers zoals de afrekening van brandweerkosten uit het verleden, extra kosten voor het uitbetalen van de pensioenen en minder dividenden en intresten. Er kwam een fors besparingsplan waarbij de cijfers werden rechtgetrokken zonder de belastingen te verhogen. Er is zelfs nog marge, waardoor Vorselaar ook meer geld kan vrijmaken voor een beter sociaal beleid (eerstelijnszorg, een dienstencentrum en tientallen nieuwe sociale woningen) en er kwam ook een nieuwe buitenschoolse kinderopvang.
Ook de oppositie geeft eerlijk toe dat de belangrijkste beloften zijn nagekomen en dat er constructief wordt samengewerkt. Vorselaar kreeg dan ook heel wat prijzen voor onder meer ‘gelukkigste gemeente’, ‘fijnste gemeente’, ‘solidairste gemeente’ en ‘beste bestuur’. Er was ook tijd voor een feestje, in april bestond de gemeente 900 jaar en de inwoners werden getrakteerd op een dessertenbuffet van maar liefst 420 meter. Ook de verenigingen werkten mee, want die zijn heel actief in Vorselaar.

Wie doet het met wie?

Als deze verkiezingen hetzelfde resultaat opleveren als in 2012 moet de partij van de burgemeester geen andere partij in een coalitie betrekken. Die kans is ook groot, want uit de laatste gemeente- en stadsmonitor blijkt dat 89% van de inwoners van Vorselaar tevreden is. Daarmee is het de best scorende gemeente in de provincie en zelfs de op 1 na beste in Vlaanderen. Lieven Janssens is de te kloppen man, al zal dit moeilijk zijn. In 2012 was hij nog goed voor 2007 voorkeurstemmen – bijna vier keer zoveel als de nummer 2 in de gemeente - en zijn populariteit is nog altijd groot. Weinig lijkt een derde ambtstermijn in de weg te staan.

CD&V is momenteel de tweede grootste partij in Vorselaar, goed voor 20% van de stemmen. Zij zijn de enige partij die het zullen opnemen tegen die van de burgemeester. CD&V moet het wel stellen zonder gewezen schepen Ludo Adriaenssen. Dat is een aderlating voor de partij. Hij was in 2012 nog lijsttrekker maar komt niet meer op. Voormalig schepen Luc Lauwereys voert nu de lijst aan.

N-VA was bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen de derde grootste partij maar geeft de strijd op, net als SP.A.  Ze komen dus niet meer op in Vorselaar.

Meest gelezen