Wat staat er op het spel in Vosselaar ?

Vosselaar was in 2012 de enige Kempense gemeente waar N-VA er niet in slaagde om een lijst samen te stellen voor de verkiezingen, ondanks verwoede pogingen van de nationale partijtop. CD&V won daarom weer met de vingers in de neus, al had het deze keer met 11 van de 21 zetels slechts een nipte absolute meerderheid. 

Anno 2018 zijn de politieke kaarten helemaal herschud, het wordt dan ook afwachten of de christendemocraten hun absolute meerderheid kunnen behouden. CD&V behaalde in 2006 nog 12 van de 21 zetels. Het moest er daar in 2012 wel eentje van afgeven. SP.A ging toen zelfs van 3 naar 5. Het liberale Vosselaar Vooruit ging van 4 naar 5.

Verwezenlijkingen en uitdagingen

Het bestuur kan zich op de borst kloppen met twee grote bouwwerken. Zo was er de renovatie en uitbreiding van de gemeentelijke schoolgebouwen in de wijk Heieinde. Daarnaast was er de bouw van een tweede sporthal op de sportterreinen van het Diepvenneke.  
Verkeersveiligheid is, net zoals bij vele andere gemeenten, een belangrijk gespreksonderwerp in Vosselaar. Tijdens de huidige legislatuur werd een eerste fietsstraat aangelegd en de campagne “Vosselaar wordt een fietsgemeente” afgetrapt. Toch kan dat niet iedereen overtuigen. De dorpskern wordt wel eens omschreven als “levensgevaarlijk” voor fietsers en voetgangers.

Wie doet het met wie?

De voorbije jaren is er heel wat beweging geweest in het politieke landschap. Bij SP.A, in 2012 nog goed voor 5 zetels, verlieten twee leden de partij (waaronder kopman Jef Michielsen). Zij richtten prompt een eigen partij op: “Visie op Vosselaar”.
Vosselaar Vooruit is dan weer de lokale verderzetting van Open VLD. Zij waren in een ver verleden nog de grootste in Vosselaar, maar waren bij de vorige verkiezingen al blij met 5 zetels. Lijsttrekker is de 24-jarige Vincent de Clercq.
Daarnaast is het ook uitkijken naar wat N-VA doet, want wat in 2012 niet lukte, wordt in 2018 wel werkelijkheid: opkomen in Vosselaar. Opvallend is dat huidig burgemeester Josee Heykants de CD&V-lijst niet zal trekken. Zij staat pas op de zesde plaats. De partij kiest resoluut voor de jonge Gilles Bultinck als lijsttrekker en dus kandidaat-burgemeester. De kans lijkt heel groot dat Bultinck, die de voorbije jaren ervaring heeft opgedaan als schepen, ook effectief de burgemeesterssjerp zal dragen. Het lijkt immers niet vanzelfsprekend dat de andere partijen veel roet in het eten kunnen gooien. Toch is de nipte meerderheid tijdens de huidige legislatuur niet meteen geruststellend. De kans bestaat dat er na 14 oktober wél een tweede partner nodig zal zijn.

Meest gelezen