Wat staat er op het spel in Wijnegem ?

De gemeente die traditioneel vooral CD&V stemde, kreeg met Ivo Wynants zes jaar geleden een N-VA’er als burgemeester. Zijn partij werd de grootste en ging een coalitie aan met Durf!, de tweede grootste partij in Wijnegem. Zo kwam er een eind aan decennia van CD&V bestuur.

Burgemeester Wynants en zijn bestuursploeg mogen onder meer de redding van de beschermde Vlemincktoren in het gemeentepark en een belastingverlaging bij het lijstje van verwezenlijkingen zetten. Er komt ook een nieuw schoolcomplex waar de gemeentelijke basisschool De Notelaar en de kleuterschool van het Gemeenschapsonderwijs ’T Notendopje samen onderdak zullen krijgen. De heraanleg van het marktplein is dan weer niet bij iedereen goed verteerd. “Gezelligheid heeft plaats gemaakt voor prestige”, klinkt het weleens. Wijnegem heeft geen eigen containerpark meer en het gemeentelijk zwembad gaat dicht. De kosten lopen te hoog op. Er lopen wel gesprekken met Wommelgem, Schilde en Zoersel om samen een zwembad te bouwen, mogelijk terug in Wijnegem.

Bruggen en sluizen

Andere heikele thema’s liggen nog op tafel: hoe gaat het toekomstige bestuur om met de ‘druk op het dorp’ wat verkeersafwikkeling en bouwprojecten betreft ? Er zijn ook nog veel vragen over een nieuwe brug over het Albertkanaal in het centrum van de gemeente. Daarnaast is er al jaren sprake over een mogelijke uitbreiding van het sluizencomplex en wie in de buurt woont vreest voor onteigeningen. Wordt de draad van een mogelijke fusie weer opgepikt ? Wijnegem, Wommelgem en Borsbeek gingen een tijdje op blind date maar vorig jaar bleek de interesse van Wijnegem bekoeld.

Optima-schandaal

Deze coalitie raakte ook  betrokken bij het Optima-schandaal. Zij investeerde in 2014 zo’n 3,2 miljoen euro in de bank en waren daarmee een van de grootste gedupeerden. Het is maar af te wachten of de gemeente Wijnegem de ruim 3 miljoen euro, die volgens de oppositie roekeloos belegd werd bij de failliete bank, nog ooit zal terug zien.  Het huidige bestuur gelooft er alvast nog in. 

Wie doet het met wie?

De huidige coalitie was een logische combinatie van de 2 grootste partijen na de vorige gemeenteraadsverkiezingen: N-VA (30 % procent van de stemmen) en Durf! (21 %). CD&V strandde op de derde plaats en heeft de 6 jaar oppositie moeilijk verteerd. De partij leverde sinds 1947 de burgemeester in Wijnegem. De vraag is of ze het tij kunnen keren met hun plaatselijke voorzitter Gerlinde Hublin als lijsttrekker. Verder werkt ze vooral achter de schermen voor de partij.    

GROEN TREKT EIGEN KAART

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 trok Groen samen met de onafhankelijken van Durf! naar de verkiezingen. Zo kwam Groen zelfs mee in het bestuur met twee schepenen. Nu ‘durven’ de groenen op eigen benen staan. Durf! profileert zich als volkspartij en Groen wil meer de nadruk leggen op hun eigen identiteit, zoals in de rest van Vlaanderen. Staat Groen sterk genoeg op eigen benen met lijsttrekker Wouter Stes? Overleeft Durf! de scheiding, zeker nu hun sterke schepen Tom Dijckmans ermee stopt ? OCMW-voorzitster Nadine Wouters voert nu de lijst aan.

Meest gelezen