Wat staat er op het spel in Wommelgem ?

Na een jarenlang liberaal bestuur werd 6 jaar geleden een bondgenootschap gesloten tussen N-VA en Gemeentebelangen, ook al bleef Open VLD de grootste partij met 30% van de stemmen. N-VA haalde ruim 28% en met de 22% van Gemeentebelangen erbij konden zij een coalitie maken en de liberalen in de oppositie duwen. 

Dat bestuur, met Frank Gys van N-VA als burgemeester, zette zich in voor veilig en vlot verkeer in het centrum. Zo is er nu in de Torenstraat met de kleuter- en basisschool Sint-Johanna een zone 30 van kracht, met flitspalen. Die missen hun afschrikeffect niet, al werken ze voorlopig nog niet.
Als er toch zal worden geflitst en de boetes volgen, is het af te wachten hoe enthousiast ze in Wommelgem blijven over de heraanleg en de gevolgen ervan. Het sportcentrum draait op volle toeren, er komt een nieuwe kleuterschool en de cultuurzaal met buitenschoolse kinderopvang en een jeugdontmoetingscentrum kreeg groen licht in de gemeenteraad.

Uitdagingen

Wommelgem gaat gebukt onder de lawaaihinder van de E313. De gemeente ijvert al langer voor geluidsschermen. Nogal wat handelszaken trekken weg uit de dorpskern en de buurt Laar – richting Borsbeek - kan ook wat zuurstof gebruiken. Ook daar sluiten er winkels, de bevolking veroudert en de omgeving trekt weinig jonge mensen aan. Veel inwoners voelen zich wat aan hun lot overgelaten en missen een band met de rest van de gemeente. En dan is er de mogelijke fusie. De N-VA burgemeesters van Wommelgem, Borsbeek en Wijnegem hebben elkaar al wat besnuffeld, zonder concrete resultaten. Voor de verkiezingen wordt er niet meer hardop gepraat over een samengaan met een andere gemeente, maar die kwestie komt wellicht na 14 oktober toch weer op tafel.

Wie doet het met wie?

Gemeentebelangen, dat dus in Wommelgem een coalitie vormt met N-VA, zorgde onlangs voor een alternatieve meerderheid met Open VLD toen de twee partijen – uit meerderheid en oppositie – voor de aanstelling van de OCMW-secretaris tot adjunct-directeur van de gemeente stemden. Dat was zeer tegen de zin van burgemeester Frank Gys. Is dit een voorbode van een coalitie tussen Gemeentebelangen en Open VLD als de resultaten het toelaten? Is N-VA nog geneigd om met Gemeentebelangen opnieuw 6 jaar in zee te gaan, nu ze door hun coalitiepartner voor schut werden gezet?

Gemeentebelangen – met schepen Ann Baele als lijsttrekker - stapt trouwens dit keer zonder politici van CD&V-signatuur naar de kiezer.  Zes jaar geleden was dat wel het geval, toen hield de plaatselijke CD&V het als afzonderlijke partij voor bekeken. Nu komen ze ook niet op.

De liefde is ook uit tussen Groen en SP.A nadat ze bij de vorige verkiezingen nog samen de partij Groenrood vormden.  Groen voelt zich sterk genoeg en SP.A in Wommelgem is maar een kleine afdeling. Opmerkelijk: ‘Wonderwijf’ Marijke Fonteyn komt op de derde plaats van de lijst Gemeentebelangen.  Zij nam het initiatief voor de populaire Facebookgroep ‘WonderWijven’, voor zelfbewuste vrouwen.  Nog opvallend: oud-burgemeester Walter Van der Plaetsen (78) gaat wellicht de lijst van Open VLD duwen maar ambities voor de sjerp heeft hij niet meer. Bij de vorige verkiezingen haalde Van der Plaetsen nog 1300 voorkeurstemmen, dubbel zoveel als de huidige burgemeester. Lijststrekker wordt Ludo Neysens.

Meest gelezen