Wat staat er op het spel in Wuustwezel ?

In 2012 kreeg de jonge Dieter Wouters van CD&V de zware opgave om partij-zwaargewicht Jos Ansoms op te volgen. Ansoms droeg al sinds 1977 de burgemeesterssjerp en ging met pensioen. CD&V haalde opnieuw een weliswaar nipte absolute meerderheid in Wuustwezel. De nieuwe burgervader begon ambitieus, zijn meest opvallende beslissing deze legislatuur was om als enige gemeente in Vlaanderen een bouwpauze in te lassen voor het centrum.

Realisaties en uitdagingen

De bouwpauze kwam er omdat er voor het centrum van Wuustwezel nog geen bouwregels voor appartementen bestonden. Om te vermijden dat er plots gebouwen van 7 etages hoog in het dorp zouden verschijnen, werd er beslist om geen vergunningen meer goed te keuren tot er een degelijk reglement was. Er werd werk gemaakt van een toekomstvisie waarbij het centrum werd opgedeeld in verschillende zones met aparte regels.

Wuustwezel kampt de laatste tijd net als andere gemeenten in de regio met een inbrakenplaag. Het gemeentebestuur investeerde in extra camera’s op de invalswegen, vraag is of dat genoeg is om het tij te doen keren. Andere belangrijke realisaties zijn de vernieuwde sportinfrastructuur aan de Eikendreef in Gooreind en de bouw van nieuwe schoolgebouwen voor basisschool ’t Blokje.

Wie doet het met wie?

Bij de verkiezingen van 2012 toonde CD&V zich sterk genoeg om een (weliswaar nipte) absolute meerderheid te halen. De partij kreeg 43% van de kiezers achter zich, goed voor 13 van de 25 zetels. Een absolute meerderheid is trouwens niet nieuw voor de christendemocraten in Wuustwezel, de partij is al sinds mensenheugenis de grootste partij van de gemeente. Voor de andere partijen is het de ambitie om de absolute meerderheid van CD&V te doorbreken en mee te besturen.

Open VLD, nu met lijsttrekker Jasmijn Meirsman, staat traditioneel sterk in Wuustwezel. Toch moesten de liberalen bij de vorige verkiezingen plots N-VA voor zich dulden (22% tegenover 15%).  Lijsttrekker bij N-VA is Koen Van Putte. Hij toont zich ambitieus en is er samen met zijn ploeg op gebrand om de volgende legislatuur mee te besturen. Opvallende kandidaat op hun lijst is Lowie Anthonissen. Hij wordt één dag voor de verkiezingen 18 jaar en is daarmee wellicht de jongste verkiezingskandidaat van het land.

Meest gelezen