Archieffoto

Weyts wil opnieuw onderhandelen met zeeloodsen, alle acties worden opgeschort

 In de havens van Antwerpen en Gent hebben de zeeloodsen hun acties opgeschort, nadat Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) had laten weten dat hij opnieuw wil onderhandelen. Dat laat de liberale vakbond VSOA weten.

De zeeloodsen waren gisteren begonnen met stiptheidsacties. Tijdens een ledenvergadering van de VSOA deze namiddag werd unaniem beslist om de actie te verscherpen en het scheepvaartverkeer volledig lam te leggen.

"De zeeloodsen zijn ontstemd dat kustloodsen werden ingezet om hun trajecten tijdens de actie over te nemen", zei VSOA-secretaris Gerda De Norre. "We willen dringend een nieuw overleg met de minister, want we vragen echt niet veel."

Weyts heeft vanavond laten weten dat hij opnieuw met de zeeloodsen rond te tafel wil gaan zitten. Op vraag van de minister worden alle acties tijdelijk opgeschort. Een exacte datum voor het nieuwe overleg is er nog niet.

Meteen na het bericht van minister zijn de beschikbare zeeloodsen opnieuw aan het werk gegaan. De impact van de acties op het scheepverkeer is nog onduidelijk. "Veel scheepvaartbedrijven hadden de actie in de haven op voorhand geanticipeerd en hun traject aangepast, er was dus al minder verkeer dan normaal", zegt De Norre.

Meest gelezen