Zes scholen in Tielt en Ruiselede gehackt

De computersystemen van de zes kso-scholen in Tielt en Ruiselede zijn gehackt. De leerlingen krijgen daardoor geen les meer met de digitale schoolborden, kunnen 's middags hun eten niet met hun schoolkaart betalen en krijgen minder huiswerk. 

Maandagochtend kreeg de directeur een bericht in gebrekkig Engels: om weer toegang te krijgen tot het computersysteem van de scholen, moest hij losgeld betalen. Dat heeft hij niet gedaan. Maar ondertussen zit hij wel met de gevolgen van de computerstoring. De computers in de klassen werken niet, dus ook de digitale borden niet. In de refter kunnen de leerlingen niet betalen. En het huiswerk wordt normaal via het computerplatform Smartschool gegeven, dat kan nu niet.

Plan trekken

Voorlopig draaien de scholen op een basisnetwerk en zijn ze langzaamaan informatie aan het herinstalleren via back-ups. De leerkrachten proberen zich te behelpen. Zo werken ze in de klas weer met een gewoon bord en papier en tonen ze beelden rechtstreeks van hun laptop en niet via het netwerk.

De scholen hebben nog geen idee wie de hackers zijn. Ze hopen wel dat ze de problemen tegen begin volgende week opgelost krijgen.

Meest gelezen