Videospeler inladen...

Studeren en ondernemen gaan hand in hand: aantal "student-zelfstandigen" fors gestegen

Sinds het nieuwe statuut 'student-zelfstandige' begin vorig jaar is ingevoerd, hebben al meer dan 6.000 studenten het aangevraagd. Dat blijkt uit cijfers die het Eén-programma "De markt" opvroeg. Heel wat studenten zien het voordeel van zo'n dubbele rol in.

"Aarzel nooit om een zaak op te richten", zegt Nikolai Stevens, student én de zaakvoerder van Bellevue-Gavere, een bedrijf dat assistentieflats aanbiedt. "Probeer wel het risico te beperken door met heel veel mensen te praten, maar begin eraan. Zoiets kan je nooit leren uit boeken. Dat is echt iets uit de praktijk."

Nikolai is maar één voorbeeld van zo'n 'student-ondernemer'. Ook Madam Bakster, de bekende webshop waar je suikervrije taarten kunt kopen, begon ooit als project van een studente aan de UGent. En ook Teamleader, intussen een internationaal softwarebedrijf met meer dan 200 werknemers, heeft zijn roots bij enkele Gentse studenten.

Zulke succesverhalen zullen waarschijnlijk almaar vaker opduiken. Want sinds begin vorig jaar een nieuw statuut werd ingevoerd voor 'student-zelfstandigen' tussen 18 en 25 jaar zijn de aantallen elk kwartaal gestegen. Eind juni telde het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ) al 6.163 mensen met dat nieuwe statuut.

Voordelen

Niet alleen zijn er de fiscale voordelen en de beperkte sociale bijdragen, vergelijkbaar met studentenarbeid, zowat elke universiteit en hogeschool heeft ook nog eens een eigen dienst die zulke student-ondernemers bijstaat en ondersteunt. 

"Ze moeten het zelf doen, zelf ondernemen, zelf het initiatief nemen om naar ons te komen. Maar wij kunnen hen wel helpen om te professionaliseren", legt Steve Stevens, manager van de dienst 'Durf Ondernemen' aan de Gentse unief uit in "De markt". "En wij helpen hen ook zodat ze niet hun studies verwaarlozen."

Ze moeten het zelf doen, zelf ondernemen, zelf het initiatief nemen om naar ons te komen. Maar wij kunnen hen wel helpen om te professionaliseren

Steve Stevens, manager van 'Durf Ondernemen!'

Stevens wijst naar verschillende systemen om meer flexibiliteit in hun studies te brengen of hun examens uit te stellen, iets wat student-ondernemer Nikolai ook zelf bestempelt als "een groot voordeel".

De ideeën voor zo'n bedrijfje kunnen trouwens van overal komen, zelfs van een hobby. "Maar de voorwaarde voor ons is dat studenten starten op basis van een passie of kennis", stelt Stevens nog.

Meest gelezen