"Ach, eigenlijk was het allemaal te mooi om waar te zijn"

"Ik probeerde een sexy twerkvideo te maken voor mijn vriendje, maar het werd heter dan verwacht." Vijf jaar geleden publiceerde een zekere Caitlin een video op YouTube waarbij ze op haar handen de heupen heen en weer schudde, om uiteindelijk in een aantal brandende kaarsen te vallen. Snel vergaapten miljoenen zich aan het dans-débacle, ondanks het feit dat sommigen snel vragen stelden bij de echtheid van de video. Zij kregen uiteindelijk gelijk toen tv-presentator Jimmy Kimmel achter de stunt bleek te zitten. Niet iedereen kon daar even hard om lachen, zeker nieuwsmedia niet die zich in de luren hadden laten leggen.

"Ook al zijn er twijfels, toch willen we graag geloven dat deze video echt is", berichtte celebritywebsite E! News en gaf daarbij zelfs een aantal tips waarmee rekening moest gehouden worden, indien men wilde twerken. Bijvoorbeeld, niet in de nabijheid van vuur of niet tegen een deur die kan open gaan. Iets wat Caitlin in de video dus wél deed, met desastreus gevolg. En op minder dan een week tijd genoten meer dan 9 miljoen kijkers ervan:

Maar er werden, ondanks en samen met het succes, ook vragen gesteld over de echtheid van de video. Waarom werd de muziek pas tijdens de opnames luider gezet? Waarom brandden er kaarsen, terwijl het duidelijk nog dag was? Als men toch op de handen wilde twerken, waarom deed ze dit dan niet tegen een muur?

Jimmy Kimmel maakte 6 dagen later dan maar zelf een einde aan alle speculaties door in zijn eigen tv-programma de waarheid te onthullen. Daarvoor introduceerde hij eerst het 'slachtoffer' van de video, Caitlin Heller uit Kansas City, die zei dat er nog meer te zien was, nadat de eerste video zo abrupt geëindigd was. Uit die beelden bleek dus dat alles een grap was.

Kimmel vervolledigde het verhaal met: "We hebben niemand op welk moment dan ook gecontacteerd. Enkel die video op YouTube gezet. En daarna de magie zijn werk laten doen. Hoe fake ook, het weerhield honderden nieuwsmedia er niet van om de beelden op hun website te tonen." Dat bewees de Amerikaanse tv-presentator op het einde van zijn onthullingsvideo, die ook snel miljoenen keren bekeken werd:

Caitlin bleek uiteindelijk stuntvrouw Daphne Avalon te zijn. "Enkel mijn naaste familie en een paar heel goede vrienden waren op de hoogte dat het allemaal nep was. Zij waren immers bezorgd dat ik brandwonden opgelopen had en ik moest hen geruststellen", aldus de jonge vrouw op Entertainment Tonight, "Het was best moeilijk, op mijn handen gaan staan en mijn heupen bewegen. Het voelde aan als een heuse fitnessoefening."

Dat de originele video zo’n succes zou hebben, daar waren verschillende redenen voor. Nieuwswebsite The Atlantic zette die even op een rijtje. Miley Cyrus had even voordien het internet beheerst met haar heupwiegen naast Robin Thicke tijdens de uitreiking van de Video Music Awards op MTV, met ook veel negatieve commentaren tot gevolg. Alsof men nu zat te wachten op een twerk-filmpje met een slechte afloop. YouTube was bovendien een manier geworden om even populair te zijn, met uitnodigingen in tv-programma’s als "The Ellen DeGeneres Show", en dat vooral na succes van filmpjes waarin gefaald werd. "Domme filmpjes", zeg maar. Ten slotte werd het filmpje opgepikt op het discussieforum van Reddit, wat voor een extra boost zorgde.

Brad Morrisson, de regisseur van het filmpje, omschreef het succes op website Fast Company als volgt: "Het zit 'm allemaal in de details en in het besef dat je datgene moet brengen wat men op dat moment wil zien. En dat was nu zo’n webcamvideo waarin een meisje twerkt en daarna in brand schiet. Geef toe, het is toch een grappige wereld waarin we leven."

Maar niet iedereen vond het even grappig. Columnist Daniel Engber op nieuwswebsite Slate: "Dit was een vijandige daad, enkel om zichzelf te promoten. Verdoken reclame voor zijn eigen programma ook. Als we het internet mogen beschouwen als een doos vol rariteiten, dan verkruimelt een dergelijke hoax die tot gruis. Terwijl Kimmel uiteindelijk zijn geld telt op de ruïnes die achterblijven."

Maar zelfs de verontwaardigde commentaren konden het verdere succes van de originele video niet tegenhouden. Momenteel klokt het filmpje dan ook af op bijna 20 miljoen views. Bovendien won hij in april 2014 een Webby Award, een bekroning voor opmerkelijke filmpjes op het internet. 

"Ach, eigenlijk was het allemaal te mooi om waar te zijn", concludeerde CNN uiteindelijk. En dat bleek ook voor latere filmpjes die, ondanks het feit dat ze nep waren, miljoenen views wisten te vergaren. Zoals de jonge vrouw die in Sydney bijna door de bliksem wordt getroffen , of de vrouw die tijdens een storm een vis in het gezicht krijgt , of de snowboarder die door een beer achterna gezeten wordt

Meest gelezen