Videospeler inladen...

Björn Soenens in North Carolina: “Grote gevaar van Florence is niet de wind maar het water”

Orkaan Florence heeft bijna de oostkust van de Verenigde Staten bereikt. Florence bevindt zich op zo'n 100 kilometer van de kust van de staat North Carolina, waar ook correspondent Björn Soenens is. “Ik zie nu al takken en borden door de straten vliegen. Maar het is niet de harde wind waarvoor men hier vreest, maar de grote hoeveelheid water die de storm aan land zal brengen.”

De oostkust van de Verenigde Staten maakt zich al dagen op voor het moment waarop de orkaan Florence aan land zal komen. Begin deze week raasde de storm nog met windsnelheden tot 210 km/u over zee. Maar nu Florence bijna aan land komt, zijn de snelheden gedaald tot zo’n 140 km/u, met windstoten tot 160 km/u. Maar doordat de storm vertraagt, wordt het risico op zware overstromingen in de staten North en South Carolina groter.  (Lees verder onder de beelden).

Videospeler inladen...

“Ik zou het bijna een wandelende storm durven te noemen”, zegt correspondent Björn Soenens, “omdat hij zo traag voortschrijdt en naar het vaste land komt. Daarin schuilt het grote gevaar dat de storm veel water uit de oceaan zal opzuigen, waarna het uren en dagen als stortbuien naar beneden zal komen boven land. Het wordt een lange aanval van water en wind, met grote schade voor mens en maatschappij.”

Men voorspelt dat er 50 tot 70 centimeter water zal vallen per vierkante meter. Dat zijn enorme hoeveelheden.

“Men voorspelt dat er 50 tot 70 centimeter water per vierkante meter zal vallen”, weet Soenens. “Dat zijn enorme hoeveelheden. In combinatie met de vloed bij hoogtij kunnen vloedgolven van wel een verdieping hoog aan land komen. Maar dat zal van plaats tot plaats afhangen.”

Duizenden hulpverleners

Soenens was gisteren zelf nog aan de kust en zag dat het gebied daar volledig verlaten is, maar is nu in Raleigh, de hoofdstad van North Carolina, meer landinwaarts. Maar ook daar ziet hij nu de storm naderen en iedereen zich schrap zet. “Het doet hier aan als een spookstad. Het hele hotel zit vol reddingswerkers. Over een paar uur, als de storm aan land gaat, zullen we naar buiten gaan om verslag te doen van de storm.”

Je ziet nu al hoe kwetsbaar Amerika en zijn infrastructuur zijn.

De hulpverleners zijn op het ergste voorbereid, ziet Soenens. “Alle gemeentebesturen, de staat Carolina, de National Guard is opgeroepen...  Men zal doen wat men kan doen. Er staan zo’n 7.000 militairen klaar om de storm als het ware te omsingelen, want de storm is zo’n 600 km breed."

"Maar het zal de komende uren vooral een kwestie zijn om te zien hoe erg de regenval is en hoe zwaar de rivieren aanzwellen”, besluit Soenens. “Maar je ziet nu al hoe kwetsbaar Amerika en zijn infrastructuur zijn. Nu al zitten 280.000 mensen zonder stroom door overstromingen in het oosten van North Carolina.”

Beluister het gesprek met correspondent Björn Soenens: 

Meest gelezen