Videospeler inladen...

Tropische storm Florence eist al minstens vijf mensenlevens en trekt spoor van vernieling in North Carolina  

De orkaan Florence - die ondertussen afgezwakt is naar een tropische storm - heeft al vijf mensenlevens geëist aan de oostkust van de VS. Onder hen een moeder en een kind, die om het leven kwamen toen een boom op hun huis terechtkwam. Florence brengt rukwinden tot 150 km per uur met zich mee, maar het is vooral de hevige regen die problemen veroorzaakt.   

Een combinatie van enorme gloedgolven die zich landinwaarts begeven, met hevige regen en snijdende wind veroorzaakt levensbedreigende situaties aan de Amerikaanse oostkust, waar vooral de Carolina's worden getroffen. En waar gevreesd voor werd is waarheid geworden: een vrouw is samen met haar kind overleden, nadat een boom op hun huis stortte.

Een andere vrouw contacteerde de hulpdiensten omdat ze zich onwel voelde, maar die konden haar niet tijdig bereiken door de storm. Een vierde slachtoffer raakte geëlektrocuteerd toen die zijn generator wilde aansluiten. Huizen en wegen zijn opgeslokt door het water en meer dan een half miljoen inwoners zit zonder stroom.

Ondanks een evacuatiebevel, waarin een kleine twee miljoen bewoners van de oostkust gevraagd werd om hun woning te verlaten, beslisten sommige inwoners om de storm het hoofd te bieden. Nu bomen omwaaien of uitgerukt worden, dakpannen door de lucht vliegen en gebouwen instorten, rekent een deel van hen op de reddingsdiensten om alsnog gered te worden, maar soms rukken ze niet uit omdat het niet veilig genoeg is. In een animatie van de "The Weather Channel" was er nochtans duidelijk gewezen op de gevaren van Florence. 

De gouverneur van North Carolina, Roy Cooper, had een alarmerende boodschap op een persconferentie. "De storm geselt onze staat,  onze bedrijven, boerderijen en scholen. We vrezen dat hele gemeenschappen letterlijk van de kaart worden geveegd." Hij noemde Florence een bruut die niet uitgenodigd is en niet van plan is te vertrekken.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Noodweer blijft voortduren

Het is niet omdat de orkaan aan land is gegaan, dat er beterschap in zicht is. Integendeel. Doordat de orkaan - die de breedte heeft van North en South Carolina samen en bijna tot stilstand is gekomen - tonnen water heeft opgezogen uit de oceaan, worden er ook de komende dagen gigantische regenbuien verwacht. De Amerikaanse National Weather Service omschrijft de storm als "een marathon eerder dan een sprint". 

Volgens voorspellingen zou er de komende 2 dagen evenveel regen vallen in de Carolina's als normaal in 8 maanden. Op sommige plaatsen is vrijdag alleen al 38 centimeter regen gevallen.

Tom Copeland

VIDEO: Björn Soenens is in North Carolina

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen