Videospeler inladen...

Boerenbond: “Alle hens aan dek om uitbraak Afrikaanse varkenspest onder controle te houden”

De Belgische varkenssector wordt mogelijk bedreigd nu er bij twee everzwijnen in de provincie Luxemburg Afrikaanse varkenspest is vastgesteld. Het risico bestaat dat de erg besmettelijke ziekte van everzwijnen overslaat naar varkensbedrijven. Dat zou een groot probleem zijn voor de sector. Daarom is er vanochtend crisisoverleg tussen de verschillende spelers in de sector.

Voor het eerst sinds 1985 is er een uitbraak van Afrikaanse varkenspest in België. De ziekte werd vastgesteld bij twee everzwijnen die dood werden aangetroffen in een bos in de gemeente Etalle, in de provincie Luxemburg. Afrikaanse varkenspest is ongevaarlijk voor mensen en andere dieren, maar de ziekte is dodelijk voor varkens en everzwijnen.

Er zijn nog geen dieren besmet bij varkensboeren, maar “het risico dat dit vroeg of laat gebeurt is reëel”, zegt Philippe Houdart van het Federaal Voedselagentschap (FAVV) in het Radio 1-programma “De ochtend”.

Oost-Europa

Waar komt die besmetting plots vandaan? Hoogstwaarschijnlijk uit Oost-Europa, vermoedt Guy Vandepoel van de Boerenbond. “We vreesden er al een tijd voor dat de Afrikaanse varkenspest bij everzwijnen in Oost-Europa vroeg of laat naar hier zou overwaaien. Maar we zijn toch verrast door de snelheid waarmee het virus is opgedoken in België.” 

Vandepoel vermoedt dat de everzwijnen in België besmet zijn door resten van voedsel uit Oost-Europa op te eten. Maar hij benadrukt dat onderzoek moet uitwijzen hoe de ziekte hier is geraakt.

Het risico op besmetting is de laatste jaren ook fors groter geworden door twee factoren. Enerzijds is de everzwijnenpopulatie de laatste jaren spectaculair gegroeid is. Anderzijds is er ook steeds meer contact tussen België en Oost-Europa: Oost-Europese trucks die volop op onze wegen rijden en veel meer personen die van en naar Oost-Europa reizen.

Crisisoverleg

Hoe het ook zij: twee besmette everzwijnen zijn genoeg om alarmbellen te doen rinkelen in de hele Belgische varkenssector, want de ziekte is heel besmettelijk. “Het zal alle hens aan dek zijn om alle diensten te coördineren en de zaak onder controle te houden”, zegt Guy Vandepoel in onderstaand gesprek uit "De ochtend".

Daarom is er vanochtend al crisisoverleg. Daarop zullen de verschillende regio’s, de gewesten, jagersverenigingen, landbouworganisaties, de vlees- en transportsector vertegenwoordigd zijn. Tijdens dit overleg zullen afspraken gemaakt worden om te vermijden dat de ziekte zich verder kan verspreiden in België. Philippe Houdart van het FAVV zegt dat de varkensboeren gesensibiliseerd zullen worden. En dat de sector zichzelf zo goed mogelijk zal voorbereiden. 

De varkenssector is er alvast niet gerust op. Neel Gorssen, een varkenshouder uit het Limburgse Kaulille, vreest dat de gevolgen zich vandaag al zullen laten voelen. “De handel wacht niet op de maatregelen”, zegt hij op Radio 2 Limburg. “Niemand neemt risico’s. Zowel in Duitsland als in Nederland zullen ze vanaf vandaag geen Belgische varkens meer willen”, vreest hij.

Maatregelen

Wat kunnen we nu doen om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan? Veehouders zullen opgeroepen worden om alle mogelijke maatregelen te nemen om te voorkomen dat hun bedrijf besmet wordt: o.a. laarzen ontsmetten en voorkomen dat er contact kan zijn tussen everzwijnen en varkens.

Aan jagers wordt dan weer gevraagd om het bij het FAVV te melden als ze dode everzwijnen vinden. En gewone burgers wordt gevraagd om niet in contact te komen met everzwijnen - wat amper gebeurt omdat het schuwe dieren zijn - en te vermijden dat vleeswaren uit Oost-Europa in de natuur terechtkomen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen