Boterwijf, fliefluiter of pepeling: hoe zeg je "vlinder" in jouw dialect?

De universiteit van Gent lanceert vandaag de online versie van het Woordenboek van de Vlaamse Dialecten (WVD). Je kunt er opzoeken wat een woord in je dialect betekent of omgekeerd.

Het e-WVD is de online versie van het Woordenboek van de Vlaamse Dialecten (WVD), een woordenboekproject dat in 1972 aan de Universiteit Gent werd opgestart en in 2018 werd afgerond. Het WVD verzamelt de dialectwoordenschat uit Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Frans-Vlaanderen en Zeeuws-Vlaanderen. De woordenboeken met de Brabantse en Limburgse dialecten werden eerder al online gezet.

De digitale versie van het Woordenboek van de Vlaamse Dialecten wordt door de redactie al meer dan 5 jaar voorbereid. De website kwam tot stand op vraag van het departement Economie, Wetenschap en Innovatie van de Vlaamse Regering en van de Taalunie. Ze bevat meer dan 1,6 miljoen dialectwoorden. Je kunt zoeken op zowel woorden als betekenissen. Op een kaart kan je zien waar ze allemaal voorkomen.

Het woordenboek kan je hier raadplegen.

Meest gelezen