Videospeler inladen...

Federaal Voedselagentschap neemt maatregelen tegen verspreiding Afrikaanse varkenspest

67 varkensbedrijven worden nauw opgevolgd na de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest in ons land.  Dat bevestigt minister van Landbouw Denis Ducarme (MR). Na crisisoverleg bij het Federaal Voedselagentschap zijn ook een reeks maatregelen afgekondigd. Volgens minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) is er geen gevaar voor de volksgezondheid op dit moment.

De Afrikaanse varkenspest is vastgelegd bij twee dode everzwijnen in de provincie Luxemburg: de eerste uitbraak van de ziekte sinds 1985. Het risico bestaat dat de ziekte overslaat naar varkensbedrijven. "67 bedrijven worden nauw opgevolgd", zei minister van Landbouw Ducarme vanmorgen aan de Franstalige omroep RTBF. In de bedrijven zijn al testen gebeurd. "We wachten op dit moment op resultaten." 

"Er zijn 6 miljoen varkens in Vlaanderen en 400.000 in Wallonië. Als de ziekte uitbreekt kunnen de economische gevolgen dramatisch zijn", aldus nog Ducarme. "We moeten proactief handelen en de evolutie nauwgezet volgen om zeker te zijn of dit een alleenstaand geval is of niet."

Na crisisoverleg bij het Voedselagentschap is een reeks maatregelen genomen.

  • In de regio waar de twee besmette everzwijnen zijn aangetroffen wordt de jacht verboden en moeten wandelaars op de paden blijven.
  • De 67 bedreigde varkenshouders moeten de toestand op hun bedrijf nauwgezet laten opvolgen door een dierenarts.
  • De bedreigde varkenshouderijen mogen geen transporten organiseren, tenzij het Voedselagentschap zijn fiat geeft.
  • Vlaamse varkenshouders moeten vermijden dat hun dieren besmet raken: door een dubbel hek te plaatsen, door alleen mensen in de stallen binnen te laten die er echt moeten zijn, door kleding en materiaal te ontsmetten.

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) pleit er intussen voor om everzwijnen gecontroleerd te laten afslachten en wordt daarin gesteund door de Boerenbond. Dát is evenwel een beslissing die de Vlaamse overheid moet nemen. 

Videospeler inladen...

De Block: "Geen gevaar voor volksgezondheid"

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) stelt gerust: "Op dit moment is er geen gevaar voor de volksgezondheid."

"De situatie wordt nauwkeurig opgevolgd. U weet dat er een trafiek is van dieren over de hele wereld. Dat zal er zeker mee te maken hebben, dat hier en daar een haard ontstaat. Maar het probleem is momenteel onder controle", stelt minister De Block gerust.

Ook minister van Economie Peeters (CD&V) denkt dat u zich op dit moment geen zorgen moet maken als u varkensvlees koopt. "Het Voedselagentschap moet alles van nabij opvolgen, maar ik herinner me dat we 15 jaar geleden ook te maken hadden met de Spaanse varkenspest, en toen is onderstreept dat er geen enkel gevaar was voor de volksgezondheid. Toen was er geen gevaar, en ik ga er vanuit dat dat nu ook het geval is", zegt Peeters.

Ons land exporteert ook veel varkensvlees, en dus is het belangrijk dat we ook aan andere landen communiceren dat alles onder controle is, zo zegt minister Peeters nog. "We moeten duidelijk aan de andere landen overmaken dat we het heel grondig opvolgen en de maatregelen nemen die we moeten nemen."

Meest gelezen