"Er zouden meer mannen als jij moeten zijn!"

Een 'golden buzzer' tijdens de audities en tranen bij jurylid Simon Cowell tijdens de kwartfinales van "America’s got talent". Bovendien ging hij met gemak naar de finale dankzij de stemmen van het publiek. En dus is de kans groot dat Michael Ketterer komende woensdag met de hoofdprijs van 1 miljoen dollar zal gaan lopen. En dat heeft dan niet alleen met zijn zangtalent te maken, maar misschien nog meer met het verhaal waarvoor hij staat. Een verhaal waarmee hij dankzij het internet en sociale media intussen de hele wereld wist te beroeren. 

Ketterer, 41 en met subtiel ringetje door de neus, groeide op in Knoxville, in de Amerikaanse staat Tennessee, waar hij tijdens zijn kinderjaren meezong in kerkkoren. Muziek bleef altijd een passie, ook toen hij een twintigtal jaren geleden trouwde met Ivey. Met haar kreeg hij een dochter, Sofia. Samen verhuisden ze in 2014 naar Californië, waar hij in een ziekenhuis aan de slag ging als kinderpsycholoog en verpleger.

Omwille van problemen tijdens de zwangerschap en de geboorte van Sofia besloot het koppel om een aantal kinderen te adopteren. Het werden uiteindelijk 5 jongens, van wie één geboren was met een hersenverlamming en in een rolstoel zit. Drie kinderen werden geboren in gezinnen met drugsproblemen en één kind was als wees achtergelaten. Jurylid Heidi Klum vatte het wellicht nog het best samen na een van de optredens van Ketterer: "Er zouden meer mannen als jij moeten zijn!"

Michael Ketterer: "Als ik ga werken, neem ik altijd mijn ukelele mee. Want die kinderen, die het heel moeilijk hebben, kunnen vaak nauwelijks hun gevoelens verwoorden. Ik heb gemerkt dat muziek en melodieën het makkelijker maken om een barrière te doorbreken. Wat doen we dan? Bijvoorbeeld samen een liedje schrijven. Zij zetten dan hun gevoelens op papier en dat schrijfsel werken we dan samen uit. Ja, muziek maakt een belangrijk deel uit van mijn werk en mijn leven." (Entertainmentwebsite Parade, september 2018)

"Die kinderen zien vertrekken zonder de last waarmee ze binnenkwamen en met een plan voor de toekomst en een gevoel dat ze een veilige plek voor zichzelf kunnen vinden, maakt het allemaal de moeite waard." (cultuurwebsite AXS, augustus 2018)

"Toen mijn vrouw en ik overwogen om een kind te adopteren, dachten we eerst dat we dat kind in een ander werelddeel moesten gaan zoeken. We wisten niet dat dat ook kon voor weeskinderen en kinderen in nood die in je buurt wonen.  Ik hoop dat we dat anderen nu ook kunnen doen beseffen." (AXS)

"Toen Ivey me probeerde te overtuigen om aan "America’s got talent" deel te nemen, had ik zoiets van: "Waarom toch? Mijn leven is kwalitatief bevredigend. Ik ben heel content met wat ik heb. Met heel mijn gezin." Maar zij vond dat ik moest deelnemen. Zodat mijn verhaal ook anderen zou inspireren." (Access, september 2018)

"Dat ik dit allemaal kan doen, heb ik te danken aan mijn vrouw. Ze is ronduit geweldig. Zij is het die heel het huishouden regelt. Ik noem haar 'The Queen'! Zij bepaalt wie wat doet en dat iedereen zich daar ook aan houdt. Het is belangrijk dat de kinderen voor elkaar leren zorgen. Zeker voor mijn zoon die in een rolstoel zit. De andere kinderen staan hem zo goed mogelijk bij." (AXS)

"Dit programma is niet alleen belangrijk omdat het zich baseert op de talenten van iemand, maar ook omdat je een breder verhaal kan vertellen. Voor mij was dit dus de ideale gelegenheid om ook mijn gezin mee op het podium te brengen om zo de schijnwerpers te richten op pleegzorg en op kinderen met mentale problemen. Om zo ook anderen meer betrokken te krijgen in die problematiek." (AXS)

"Ik wilde ook een inspiratiebron voor mijn eigen kinderen zijn, die zo’n moeilijke start van hun leven gekend hebben. Ik wilde voor hen die extra inspanning doen. Daarom koos ik voor mijn auditie ook voor het nummer 'To love somebody' van de Bee Gees, waarbij mijn gezin voortdurend in mijn gedachten was." (AXS)

"De mooiste opmerking die ik tot hiertoe gekregen heb? "In een tijd waar zoveel vaders nauwelijks aanwezig zijn bij hun gezin en in hun huizen, zien wij plots iemand als jij op het podium verschijnen, met al de opofferingen die je gedaan hebt." Die opmerking heeft me diep geraakt." (AXS)

"Mocht ik winnen, dat zou een droom zijn die uitkomt. Komt er dan een plaat? Ik weet het niet. Maar met het geld dat ik zou winnen, 1 miljoen dollar, koop ik zeker een huis. Een huis dat ook aangepast is aan de speciale noden van mijn zoon Rodrigo." (AXS)

"Graag wil ik een huis met een grote open ruimte op het gelijkvloers. Zodat Rodrigo met zijn looprek zelfstandig rond kan wandelen. En dingen kan doen die ieder gezond kind kan doen." (Parade)

Dinsdag treden de deelnemers van "America’s got talent" voor een laatste keer op in de finale. De grootste concurrent voor Ketterer is ongetwijfeld de Britse Courtney Hadwin, nog maar 13 maar nu al de nieuwe Janis Joplin genoemd.  Ook de Nederlandse ex-Songfestivalkandidate Glennis Grace wist een van de 10 finaleplaatsen te veroveren. Woensdag worden dan de resultaten meegedeeld en de winnaar mag naar huis gaan met onder meer 1 miljoen dollar (860.000 euro). Presentatrice van dienst is ex-fotomodel Tyra Banks.

Meest gelezen