D-Day, 6 juni 1944. Foto uit "De tijd in kleur" - Omniboek
D-Day. Foto uit "De tijd in kleur" - Omniboek

Mensen van vlees en bloed: historische zwart-witfoto’s voor het eerst in kleur

"De tijd in kleur" brengt kleur in antieke portretten van Sitting Bull, Marie Curie of Leo Tolstoj en veel historische foto's over politiek en conflict, voor het eerst in soms confronterende kleuren. 

Historicus Dan Jones en kleurenspecialist Marina Amaral maakten een selectie uit meer dan 10.000 archieffoto’s uit de periode 1850-1960. Jones schreef er tekst bij, en Amaral ging met engelengeduld aan de slag om de oorspronkelijke zwart-witfoto’s laagje per laagje digitaal in te kleuren, tot een natuurlijk eindresultaat. Het geeft de foto’s een nieuwe en levendige dimensie. Hoewel er altijd wel mensen zullen zijn die zwart-wit inkleuren heiligschennis vinden.

Leo Tolstoj. Foto uit "De tijd in kleur" - Omniboek.

Alles samen 200 foto’s over een resem onderwerpen kregen een kleurbad. Over politiek en conflict, zoals de  Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865), de Boksersopstand in China (1899-1901), of D-Day in 1944 en de kernproeven bij Bikini (1946-1958). Er staat ook een heel aantal ingekleurde portretten in het boek “De tijd in kleur”, van onder meer Marie Curie, Charles Darwin, chief Sitting Bull, Mata Hari of Amelia Earhart. Maar ook naamloze soldaten, samoerai, boeren, hofdames, misdadigers en kinderen van over de hele wereld kleuren de geschiedenis. 

Het eerste vliegtuigje van Wilbur en Orville Wright in 1903 - Foto uit "De tijd in kleur" - Omniboek
This content is subject to copyright.
De Britse koningin Elisabeth leest haar eerste kerstspeech voor de radio (1952) - Foto uit "De tijd in kleur" - Omniboek
This content is subject to copyright.

Dan Jones is een Britse historicus, journalist, tv-presentator en schrijver. De Braziliaanse Marina Amaral is gespecialiseerd in het digitaal inkleuren van oude foto’s op een historisch verantwoorde manier. Eerder werkte ze ook aan het project "The faces of Auschwitz", waarbij ze foto's van nazislachtoffers inkleurde. Bekijk hier onder nog enkele voorbeelden: 

"De tijd in kleur. Beelden uit de wereldgeschiedenis 1850–1960" van Dan Jones en Marina Amaral is uitgegeven bij Omniboek.

Bekijk hier onder de zwart-witfoto van chief Sitting Bull en de ingekleurde versie van Amaral:

Tȟatȟáŋka Íyotake - Chief Sitting Bull, 1885. Foto uit "De tijd in kleur" - Omniboek
This content is subject to copyright.

Meest gelezen