"Ik zal me blijven verzetten tegen dit racistische volkslied"

Australië reageerde de afgelopen dagen verdeeld, toen de 9-jarige Harper Nielsen weigerde recht te staan tijdens het afspelen van het Australische volkslied, 'Advance Australia Fair', op de Kenmore South State School in de deelstaat Queensland. Volgens haar toont het lied geen respect voor de oorspronkelijke Australische bevolking. Diverse Australische politici reageerden verbolgen en omschreven Harper als "een rotkind dat moeite heeft om de regeltjes te volgen". Toch blijft Harper, ondanks de hetze, haar oorspronkelijke standpunt verdedigen.

"Ik zal me blijven verzetten tegen het zingen van dit lied omdat het racistisch is. Zelfs wanneer dat betekent dat ik van school gegooid word", reageerde Harper zopas op nieuwswebsite The New York Times. Zo’n vaart loopt het voorlopig niet, al besliste de schooldirectie intussen wel tot een strafstudie voor het meisje en eist men een geschreven verontschuldiging.

Harper: "Ik vind dat iedereen zijn mening mag verkondigen. Zelf als je jong bent. Want ook dan kan je grote dingen bereiken. En ik blijf het moeilijk hebben met de zin 'Australians all let us rejoice, for we are young and free' in ons volkslied. Ik stelde me voor hoe die zin zou aanvoelen indien ik een aboriginal zou zijn.  Dat heeft me erg geholpen. Aboriginals zouden zich door die zin uitgesloten kunnen voelen. Ze zouden erdoor van slag kunnen zijn. Jammer toch."

Volgens haar vader, professor psychologie aan de University of Queensland, heeft zijn dochter een sterk eigen willetje en kan ze niet gebrainwasht worden. Hiermee reageerde hij op de kritiek dat hij en zijn echtgenote achter de actie van hun kind zaten.

Die kritiek was alvast niet mals. Ook diverse politici vonden dat Harper verkeerd handelde en zelfs gestraft moest worden.

Voormalig premier Tony Abbott liet een plaatselijke radiozender weten dat "het belangrijk is dat het meisje de regels volgt en dat het een teken van goede manieren is om tijdens het volkslied te gaan rechtstaan." Jarrod Bleijie van de Liberal National Party omschreef haar als "een verwend nest, dat een schorsing verdiende als ze zich zo bleef gedragen". Pauline Hanson van de rechts-conservatieve partij One Nation vond dat ze alvast een schop onder haar kont verdiende:

Meest gelezen