Jambon over Servisch gezin: "Of ze moeten langer opgesloten blijven, of de procedures moeten herbekeken worden"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vindt dat de wet rond het opsluiten van gezinnen in een gesloten centrum in het kader van een repatriëring herbekeken moet worden. Hij reageert daarmee op het feit dat het Servische gezin dat een tijdlang in het centrum van Steenokkerzeel verbleef, vertrokken is uit een open terugkeerwoning.

De Servische moeder verbleef tot voor kort met haar vier kinderen in een speciale woonunit in het gesloten centrum 127bis, met het oog op hun uitwijzing. Tijdens hun opsluiting had de vrouw verschillende juridische procedures opgestart, onder meer een asielaanvraag voor haar dochter van zes. Daardoor kon het gezin niet gerepatrieerd worden binnen de wettelijke termijn van 28 dagen. Het gevolg? Ze werden overgebracht naar een open gezinswoning, met de bedoeling om van daaruit begeleid terug te keren naar Servië. Maar het gezin is intussen dus vertrekken uit de woning. 

Wettelijk gezien is alles correct verlopen. Maar is de wet wel goed? Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vindt dat bekeken moet worden of de regelgeving adequaat is. "Kijk naar dit geval: als men zoveel procedures kan opstarten, dan moeten we misschien nog eens kijken naar de termijn waarbinnen de gezinnen in woonunits kunnen blijven. Want anders heeft het niet veel zin."

Met andere woorden: de termijn van 28 dagen moet verlengd worden? "Dan moeten ze langer opgesloten blijven, of misschien moeten de procedures om gerepatrieerd te worden opschortend werken," voegt Jambon eraan toe. "Als we geen terugkeerbeleid kunnen voeren, omdat er zoveel procedures opgestart worden, dan moeten we de wet evalueren."

Meest gelezen