Videospeler inladen...

Vlaamse pater op de Filipijnen: "Beter voorbereid op orkaan Mangkhut dan bij gelijkaardige situatie 2 jaar geleden"

Terwijl orkaan Florence stilaan de oostkust van de VS bereikt, is er naar de Filipijnen nog een zwaardere orkaan op komst: Manghkut. En die heeft mogelijk zelfs windsnelheden tot 200 kilometer per uur. Ter vergelijking: de orkaan in de VS is afgezwakt tot een van niveau 1, in de Filipijnen gaat het nog om een orkaan van niveau 5. Maar de Vlaamse pater Jan Couvreur die in het noorden van de Filipijnen woont, blijft positief: "We zijn beter voorbereid dan twee jaar geleden, toen er een gelijkaardige storm was."

Over een 15-tal uur wordt orkaan Manghkut verwacht, maar nu al is het aan het regenen. "We zijn al in de sfeer aan het komen", zegt Couvreur in "De ochtend". "De orkaan heeft een radius van 900 km per uur, dus als de orkaan hier, in het noorden van de Filipijnen, komt, is ook de hoofdstad Manila getroffen."

De scholen zijn al sinds gisteren gesloten, hetzelfde voor kantoren, vertelt Couvreur. "Alle dorpen die langs rivieren en langs de zee liggen zijn geëvacueerd. Er is ook een alcoholverbod en (vissers)bootjes mogen de rivieren of de zee niet op." Twee jaar geleden kwam een gelijkaardige storm langs dezelfde plaats, gaat Couvreur verder, "maar nu zijn ze veel beter voorbereid". "Elk dorp heeft een evacuatiecentrum waar mensen naartoe kunnen gaan." 

In het ziekenhuis waar Couvreur werkt, zijn ook de nodige voorbereidingen getroffen. "Ze hebben daar een speciaal rampenplan waardoor er een extra afdeling is die bootjes en ambulances heeft en die mogelijke slachtoffers naar het ziekenhuis kunnen brengen."

Oproep

Bevindt u zich op de Filipijnen in het gebied dat zal worden getroffen door de orkaan en wil u daar de komende uren graag over getuigen? Mail uw contactgegevens (inclusief telefoonnummer) naar oproep@vrtnws.be

Herbeluister hier het gesprek in "De ochtend"

Meest gelezen