Videospeler inladen...

Luchtkwaliteit Vlaanderen iets beter, maar nog steeds sterven duizenden mensen te vroeg

Elk jaar sterven duizenden Vlamingen te vroeg door fijnstof en andere schadelijke deeltjes. Dat staat in een rapport van de Vlaamse Milieumaatschappij, dat De Morgen kon inkijken. De luchtkwaliteit is wel lichtjes verbeterd en Vlaanderen haalt ook de meeste Europese doelstellingen.

Het is de eerste keer dat de Vlaamse Milieumaatschappij de impact van de luchtkwaliteit op onze gezondheid heeft berekend. "Er zijn inderdaad mensen die vroegtijdig overlijden, die dus overlijden vóór de verwachte leeftijd, door de impact van stikstofdioxide, fijnstof en ozon", zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij.

Het gaat om duizenden Vlamingen, maar hoeveel precies is moeilijk te achterhalen, omdat de berekeningen per schadelijke stof zijn gebeurd en sommige mensen dubbel worden geteld. "De sterfte hangt uiteraard af van hoe gezond je bent. Kleinere kinderen, ouderen en mensen die gevoelige luchtwegen hebben, daar is de impact groter", zo vult Smet nog aan.

Maar slechte lucht leidt niet alleen tot overlijdens. "De luchtvervuiling heeft impact op onze luchtwegen. Ze zorgt voor meer astma, meer luchtwegklachten, meer allergieën, meer risico op kanker, ...", zegt Smet.

Luchtkwaliteit verbetert

Toch is er ook positief nieuws. De luchtkwaliteit in Vlaanderen blijft jaar na jaar verbeteren. "Dat komt omdat er de voorbije jaren heel wat maatregelen zijn genomen die duidelijk hun vruchten afwerpen, zoals in de industrie. Ook de technologie is verbeterd en er komen nieuwe materialen op de markt, zo zijn wagens schoner geworden.", zegt Smet.

Voor de meeste schadelijke stoffen worden ook de Europese normen gehaald. Enkel voor stikstofdioxiden, zware metalen en ozon is dat niet zo. 

Sectoren als de industrie doen het de laatste jaren dus goed, hun aandeel in de luchtvervuiling daalt jaar na jaar. Maar het aandeel van gezinnen neemt toe, zo staat in het rapport. "Er zijn natuurlijk ook meer Vlamingen, dus daar moeten we ook rekening mee houden. Maar we merken toch dat op dit vlak zeker nog winstmarge zit. Gezinnen moeten meer rekening houden met het milieu, zoals hun huizen beter isoleren of korte afstanden te voet of met de fiets doen", zegt Katrien Smet.

Professor Roeland Samson, hoogleraar aan de universiteit Antwerpen, bio- ingenieur en specialist luchtverontreiniging, legt uit hoe we tegelijk de Europese normen kunnen halen, maar niet voldoen aan de waarden die enkel naar gezondheid kijken - en niet naar economische belangen. Herbekijk hieronder het gesprek met professor Samson in "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen