Videospeler inladen...

Manafort pleit schuldig aan samenzwering tegen de VS en werkt mee met aanklager Mueller

De voormalige campagneleider van president Trump, Paul Manafort, zal schuldig pleiten op twee aanklachten van samenzwering. Hij heeft daarover een overeenkomst gesloten met de speciale aanklager Robert Mueller. In ruil zal Manafort meewerken met Mueller in het Rusland-onderzoek.

Manafort wordt onder meer beschuldigd van het witwassen van geld, fiscale fraude, het niet aangeven van buitenlandse rekeningen en het niet respecteren van de federale lobby-wetgeving. Hij zou ook geknoeid hebben met getuigenissen inzake zijn lobby-werk.

Manafort heeft volgens gerechtsdocumenten nu een schikking getroffen met speciaal aanklager Mueller. Volgens een woordvoerder van het kantoor van Mueller, heeft die de strafrechtelijke aanklacht tegen Manafort omgevormd tot een schikking.

Zo zou Manafort schuldig pleiten aan één klacht rond samenzwering tegen de VS, en één klacht rond samenzwering om de rechtsgang te belemmeren, door te knoeien met getuigenissen, zo blijkt nog uit het document. Vijf andere klachten tegen hem zouden vervallen.

Meewerken aan Rusland-onderzoek

In ruil voor de schikking heeft Manafort beloofd mee te werken in het onderzoek van Mueller naar Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016 en  de mogelijke banden van het campagneteam van Trump met Rusland.

Dat Manafort meewerkt met Mueller is  een zware slag voor Trump die elke Russische inmenging ontkent. Als Manafort niet had meegewerk met Mueller, had hij bij een veroordeling misschien hebben kunnen rekenen op gratie door Trump, maar dat risico heeft hij nu duidelijk niet genomen.

Meest gelezen