Videospeler inladen...

Markante plekken: het oud gerechtshof van Hasselt

In de reeks "Markante plekken" gaat onze fotograaf Alexander Dumarey elke week op zoek naar een opvallende plaats met een verhaal. Soms bekend, soms vergeten. Soms druk, soms verlaten. Soms nieuw, soms eeuwen oud. Maar allemaal hebben ze een boeiende geschiedenis. Vandaag: het oud gerechtshof van Hasselt.

Het is een opvallend gebouw, het oud gerechtshof aan de Havermarkt in Hasselt. Er werd 77 jaar recht gesproken, maar nu lonkt een nieuw begin.

Op 11 november 1918 brandt het Hasseltse gerechtshof volledig af. De stad besluit geen nieuw te bouwen en in de plaats daarvan de bevoegdheden door te schuiven naar de provincie. Die situatie blijkt niet werkbaar en in 1923 maakt de stad plannen om op de plek van het afgebrande pand een nieuw gerechtshof te bouwen.  

In 1925 schrijft het stadsbestuur een wedstrijd uit voor het ontwerp van een nieuw gebouw. Uit de 36 inzendingen wordt het ontwerp van de Brusselse architect Jerôme Vermeersch gekozen. Door financiële problemen komt het gebouw er pas in 1936. Vermeersch moet het ontwerp bijsturen om te besparen op de bouwkosten. Zo wordt de toren ingekort en wordt de uitwerking van het gebouw soberder dan voorzien.

Een dikke 30 jaar later, in 1968, is het pand te klein geworden. Het aanpalende historische gebouw De Croon wordt aangekocht, het gerechtshof breidt uit. In 2008 vat de bouw van een nieuw gerechtsgebouw vlak bij het station van Hasselt aan. 3 jaar later verhuizen alle diensten en komt het pand aan de Havermarkt leeg te staan.

In 2017 verkoopt de Regie Der Gebouwen het monumentale gebouw via een publieke bieding. Projectontwikkelaar Kolmont gaat het pand nu herontwikkelen. Zij gaan de gevels van het gerechtshof bewaren, maar plannen binnenin een mix van wonen, kantoren en winkels.

Meest gelezen