Videospeler inladen...

Mia Doornaert: "Heb brief met benoeming. Ga er dus vanuit dat ik benoemd bén"

Columniste Mia Doornaert zegt dat ze inderdaad benoemd is als voorzitter van het Vlaams Fonds voor de Letteren. De beroepsprocedure van de Vlaamse auteursvereniging VAV bij de Raad van State werkt niet opschortend, aldus Doornaert. Voor de rest wenst ze niet te veel op de hetze rond haar benoeming in te gaan.

"Ik heb een brief met mijn benoeming, dus ga ik ervan uit dat ik benoemd bén", zegt Doornaert in "De afspraak op vrijdag". "Een beroep bij de Raad van State werkt niet opschortend, voor zover ik weet."

Het is absoluut geen cadeau van de Vlaamse regering aan mevrouw Doornaert

Politicoloog Dave Sinardet (VUB) in "De afspraak op vrijdag"

Ze wil liever niet al te veel ingaan op de hetze rond haar aanstelling. "Ze doen maar wat ze niet kunnen laten, en voor de rest heb ik daar eigenlijk niets over te zeggen." Volgens Doornaert is de procedure bij de Raad van State "een voorwendsel voor andere afrekeningen", "maar ik wil niet tot dat niveau afdalen."

"De Vlaamse regering heeft de officiële procedure omzeild", duidt politicoloog Dave Sinardet. "De voorzitter van het Fonds voor de Letteren moet worden voorgedragen door de raad van bestuur. Het probleem is dat die nog niet voltallig is, dus heeft die mevrouw Doornaert nog niet kunnen voordragen." Voor alle duidelijkheid: Doornaert is voorgedragen door de Vlaamse regering zélf.

"Het is absoluut geen cadeau van de Vlaamse regering aan mevrouw Doornaert", aldus Sinardet. Dat de huidige procedure tegen haar benoeming niet alleen door procedurekwesties in ingegeven, is waarschijnlijk. "Het is duidelijk dat de figuur van mevrouw Doornaert wel wat aversie oproept in een deel van de culturele wereld."

Meest gelezen