Videospeler inladen...

Wat als... we met z'n allen vaker thuiswerken: minder files, maar ander leiderschap nodig

Een dagje thuis werken? Sommigen onder ons doen het al, maar in de noordelijke landen is het om zeggens elke dag thuiswerkdag. Minder fileleed, een betere balans tussen werk en gezin. Maar daarvoor moeten we mensen vertrouwen en niet willen controleren. Een ander leiderschap dus, zegt Wout Van Impe, een van de inititatiefnemers van de thuiswerkdag.

In een gesprek met VRT NWS benadrukt Wout Van Impe (Partner Mercuri Urval) dat in zijn bedrijf de filetijd (tijd die zijn werknemers doorbrengen in de file, nvdr.) de voorbije jaren drastisch is geslonken. 

"Tijdens de file-uren maken we gebruik van Skype en andere eenvoudige technologieën", zegt Van Impe. Volgens hem heeft dit een positieve impact op zijn werknemers. "Mensen gaan minder naar de dokter, de gevallen van burn-out liggen lager , ze zijn gelukkiger en de output ligt hoger", klinkt het.

Het gevoel dat je een interessante job kan combineren met het gezinsleven, is uitermate belangrijk.

Wout Van Impe

"Hoeveel mensen stappen vandaag uit een interessante job, omdat ze het gevoel hebben dat het niet combineerbaar is met hun gezin?", vraagt Van Impe zich af. "Eigenlijk is dat best wel tragisch. Door daar op een heel andere manier mee om te gaan, creëer je op een breed maatschappelijk vlak een heel grote impact."

Bekijk hieronder het interview met Wouter Van Impe (en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Interessante cijfers

8 procent van de werknemers in ons land werkt minimum één dag tele of thuis per week. Dat is goed voor 9 miljoen minder gereden kilometers per dag op onze wegen, een vermindering van 2 procent verkeer in de ochtend en de avondspits.

Zelfs een verdubbeling van de thuiswerkers nu zou er al voor kunnen zorgen dat er 29 doden en zwaargewonden per jaar minder zouden vallen in het verkeer. 

In 2017 gaf 42 procent van de Belgische werknemers aan dat ze zouden kunnen en willen thuis werken. Uit een nog recentere studie blijkt dat die groep steeds groter wordt. Als 42 procent van de werknemers effectief een dag zouden telewerken, dan zou er 23 miljoen kilometer minder worden gereden op onze wegen. Reken uit de winst...

Bekijk hier het fragment uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen