N-VA Nieuwpoort wil naam Fabreplein veranderen

Het Fabreplein in Nieuwpoort moet volgens oppositiepartij N-VA een andere naam krijgen. De partij verzette zich bij de opening van het Fabreplein in juli al tegen de naam, omdat je een plein niet mag noemen naar iemand die nog leeft. Nu kunstenaar Jan Fabre in opspraak is gekomen, moet het plein zeker een andere naam krijgen, vindt N-VA.

Twintig danseressen beschuldigen Fabre van machtsmisbruik en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het gerecht is ondertussen een onderzoek gestart. Matthias Priem van N-VA Nieuwpoort: "Ik denk dat die naam het imago van Nieuwpoort bezoedelt. Er zal altijd een smet blijven plakken op het plein en op het standbeeld van Jan Fabre. Ook uit respect naar zijn slachtoffers toe, zouden we moeten overwegen om de naam te wijzigen."

"Njet" van burgemeester

Burgemeester Geert Vanden Broucke wil niets horen over een naamswijziging. Hij maakt zich zelfs boos. "Ik ben zeker van plan om die naam te behouden. Het is toch niet de schuld van Nieuwpoort of van ons dat Jan Fabre zulke zaken doet! Dat staat er totaal los van. Je hebt twee verschillende dingen: er is Jan Fabre als persoon. Het gerecht moet nu het nodige doen. Als hij foute dingen heeft gedaan, moet dat bestraft worden. Maar ten tweede heb je het prachtig concept in Nieuwpoort: het Fabreplein met die prachtige schildpad. Ik vind dat dat moet blijven. Ik vind het erg dat dat nu zo wordt bekeken en dat daar nu zo op gereageerd wordt."

Meest gelezen