Omstreden folklore-optocht in Henegouws dorp gaat niet door na bedreigingen

Het folkloristisch evenement "La Grande Sortie des Nègres" in Twee-Akren, een dorp bij Lessen in Henegouwen, gaat dit weekend niet door. Aanleiding zijn dreigementen omdat de optocht racistisch zou zijn.

De organisatoren hebben beslist om het evenement af te gelasten, na overleg met de lokale autoriteiten. De organisatie ontving enkele dagen geleden al een dreigbrief, bevestigt burgemeester Pascal De Handschutter (PS).

In de optocht defileren elk jaar buurtbewoners, uitgedost als een Afrikaanse stam. Het gebruik herdenkt het bezoek van koning Boudewijn aan Congo bij de viering van de onafhankelijkheid.

Dreigbrief

 De dreigbrief werd verstuurd door Bruxelles Panthères (Brusselse panters, red.), een Franstalige organisatie die strijdt tegen raciale ongelijkheid. In de brief zegt de groep dat ze "alles zal proberen doen om de optocht te laten annuleren, met alle middelen die nodig zijn".

Maar een woordvoerder van de beweging ontkent tegenover Belga dat men geweld wil gebruiken. Met de "middelen" wordt verwezen naar debat en sensibilisering, luidt het. "Men kan niet enerzijds kinderen een anti-racistische boodschap geven en zich anderzijds als zwarte verkleden in een land met zo een koloniaal verleden als het onze."

Geen politieke boodschap

De burgemeester beklemtoont dat het de organisatoren zelf zijn die de beslissing hebben genomen om de optocht te annuleren. Maar hij verwelkomt de beslissing, omdat hierdoor de andere festiviteiten in de gemeente "sereen" kunnen plaatsvinden. De burgemeester ontkent een racistische connotatie.

De organisatoren zeggen op hun beurt dat ze de optocht laten annuleren, omdat ze geen ruzie of uitgebreide politie-aanwezigheid wilden. "Het gaat om een lokaal folklorefeest, zonder enige politieke boodschap, maar we respecteren de gevoeligheid van iedereen", aldus een lid van de Société Rue Culant.

Meest gelezen