Videospeler inladen...

Explosies en branden in Boston door te hoge druk op gasleiding: is zo'n scenario mogelijk bij ons?

In de Amerikaanse stad Boston zijn tientallen huizen vernield na een reeks ontploffingen en branden. Als mogelijke oorzaak wordt een te hoge druk op de gasleiding genoemd. Netbeheerder Fluvius (de samensmelting van Eandis en Infrax) acht het op basis van wat nu bekend is, onmogelijk dat zoiets van die omvang ook bij ons kan gebeuren.

In enkele wijken in de buurt van Boston, in de staat Massachusetts, zijn tientallen huizen vernield na een hele reeks explosies en branden. Er zouden zeker 39 branden ontstaan zijn, er is één dode en verschillende gewonden. Het onderzoek naar de oorzaak loopt nog, maar er is al gewag gemaakt van een mogelijk te hoge druk op de gasleiding.

"Het is moeilijk om vanop afstand te beoordelen wat daar gebeurd is, maar dat iets van die omvang bij ons kan plaatsvinden door een te hoge druk op de gasleiding, is onwaarschijnlijk", zegt Björn Verdoodt, woordvoerder van netbeheerder Fluvius (het fusiebedrijf van Eandis en Infrax, nvr).

Hoge druk, midden druk en lage druk

Waarom onwaarschijnlijk? "Het aardgasnet in dat deel van de Verenigde Staten is heel anders opgebouwd dan bij ons", legt Verdoodt uit. "In België kan je drie gasnetten onderscheiden: hoge druk, middendruk en lage druk. In ons land worden huizen aangesloten op het lagedruknetwerk, daar stroomt dus alleen gas onder de laagste druk door. In dat deel van de VS worden huizen rechtstreeks op middendrukleidingen aangesloten."

Bovendien zijn er verschillende veiligheids- en monitoringssystemen ingebouwd die alles 24 uur op 24 in de gaten houden. "De wetgeving en regelgeving qua distributienetten voor aardgas in België is veel strenger dan in de VS, zowel qua aanleg, onderhoud en gebruikte types van materialen."

"Als je kijkt naar Boston, dat zijn tientallen huizen, op een grote afstand, in verschillende plaatsen. Technisch kan zoiets van die enorme omvang bij ons niet. Incidenten bij ons zijn altijd lokaal." 

Een medewerker van netbeheerder Eandis controleert de ondergrondse leidingen
BELGA/DIRKX

"Heel veel factoren bij elkaar"

In Boston gaat het niet alleen om ontploffingen, maar ook om tientallen branden. Ook daar vragen experts zich af wat er aan de hand kan zijn. "Om brand te doen ontstaan, moet het gas zich ophopen, er moet dus een afgesloten ruimte zijn. Ook de combinatie van stoffen moet een bepaalde verhouding hebben, ongeveer 15 procent gas en ongeveer 85 procent zuurstof. En je hebt dan ook nog een vonk nodig."

Dat zijn heel wat factoren bij elkaar, zegt Verdoodt. "Het lijkt onze experts vreemd dat zoiets zich over zulke afstanden zoals in Boston kan voordoen. Niet dat zoiets bij ons niet kan gebeuren, maar dan nog is een dergelijke brand bij ons lokaal."

Zoiets van die omvang als in Boston is bij ons onwaarschijnlijk

Björn Verdoodt

"Als je dan alles wat je kan weten uit Boston bij elkaar legt, dat hoge aantal huizen, die grote afstanden, die tientallen branden... En daaraan gekoppeld de specifieke voorwaarden die 'nodig' zijn om brand te doen ontstaan. Bij ons kan zoiets niet", zegt Verdoodt.

Het onderzoek naar de oorzaak van de branden in Boston loopt volop. De FBI is erbij betrokken, net als de National Transportation Safety Board, een overheidsagentschap dat zich bezighoudt met het onderzoeken van ongelukken.

Meest gelezen