Videospeler inladen...

Overheid lanceert website over ADHD: "Meer zorg nodig dan alleen een pilletje"

Iedereen die te maken krijgt met kinderen en jongeren met ADHD en ADD kan vanaf nu terecht op de website Zorgpad ADHD. Wetenschappelijke richtlijnen worden er in bruikbare tips gegoten. Volksgezondheid wil op die manier meer aandacht voor de héle zorg rond ADHD, en komaf maken met het idee dat een pilletje alles oplost. 

ADHD (en ADD) hoort bij de meest voorkomende neuropsychiatrische ontwikkelingsstoornissen. 5 procent van de kinderen en 3 procent van de volwassenen krijgt ermee te maken. Voor een goede behandeling zijn psycho-educatie en gedragsaanpak belangrijk. En soms is ook medicatie nodig: het veelbesproken Rilatine, dat onrustige kinderen door de schooldag heen kan helpen.

"De laatste jaren stijgt het gebruik van Rilatine exponentieel," zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (OpenVLD). "Maar het heeft ook nevenwerkingen. Met die nieuwe website willen wij meer zorg bieden dan alleen een pilletje. Er is een heel zorgtraject nodig voor die kinderen."

Voor de ontwikkeling van dat traject baseerden elf ADHD-experten zich op de nationale en internationale richtlijnen. Ouders, leerkrachten, zorgverleners, en iedereen die interesse heeft in de behandeling van ADHD kan op de website terecht. Daarnaast is het ook de bedoeling om zorgverleners te ondersteunen bij hun voorschrijfgedrag. Nu krijgen sommige kinderen, jongeren en jongvolwassenen met ADHD onnodig medicijnen voorgeschreven. Anderen krijgen dan weer geen medicatie hoewel ze er toch baat bij zouden hebben.

De laatste jaren stijgt het gebruik van Rilatine exponentieel

Maggie De Block, minister van Volksgezondheid

Wat is ADHD? En ADD?

ADHD is een Engelse afkorting: Attention Deficit/Hyperactivity Disorder. In het Nederlands wordt dat: Aandachtsdeficiëntie/Hyperactief/impulsieve stoornis. Het is geen ziekte, maar een gedragsdiagnose die kinderen (en soms volwassenen) krijgen als aandachtsproblemen en hyperactiviteit zwaar gaan wegen op hun functioneren of ontwikkeling.  Mensen met ADHD zijn verstrooid en slecht georganiseerd, maar ook druk en onbezonnen. ADHD gaat vaak samen met andere problemen in de ontwikkeling van een kind, zoals dyslexie of faalangst.

ADD is een subtype van ADHD. De aandachtsproblemen zonder de hyperactiviteit, zeg maar. Mensen met ADD hebben vooral last van aandachts- en organisatieproblemen. Ze zitten vaak te dromen,  kunnen traag en futloos zijn of soms een stille en teruggetrokken indruk geven.

(bron: zitstil.be)

Wat is Rilatine?

Bij kinderen vanaf 6 jaar kan medicatie helpen in het zorgtraject rond ADHD. Rilatine (een merknaam voor methylfenidaat) is het meest bekende medicijn. Het is een stimulerend middel, dat het deel van de hersenen activeert dat controle, planning en organisatie regelt. 

De controverse rond Rilatine gaat onder meer over het feit dat het medicijn op de lijst van verslavende middelen staat. Daarom mag het alleen gebruikt worden op voorschrift en onder toezicht van een bevoegde arts. Je mag ook geen Rilatine gebruiken tijdens sportwedstrijden, omdat het een stimulerend middel is. Rilatine wordt soms ook illegaal verhandeld en geslikt of gesnoven als genotsmiddel of stimulerend middel bij studenten. 

(bron: zitstil.be)

 

 

Meest gelezen