Politie Herent-Kortenberg krijgt zelf GAS-boete in de bus

Agenten van de politiezone Herent-Kortenberg die tijdens een zware vechtpartij bijstand gaven aan de Leuvense collega's hebben nadien een GAS-boete gekregen.

De agenten reden in de zomer van 2017 over het Martelarenplein aan het station in Leuven, maar daar mogen normaal gezien geen wagens over rijden. Een paar dagen later viel er een boete van 55 euro in de bus. "Dat is natuurlijk absurd. We zijn zelf gevraagd om onze collega's uit de nood te helpen", vindt korpschef Walter Endels van de zone HerKo.

GAS-boetes worden uitgeschreven door de stad en niet door de politie. "We verwijten onze collega's inderdaad niets. We hebben geprobeerd om de GAS-ambtenaar van de stad Leuven op andere gedachten te brengen, maar dat is niet gelukt. We hadden dan geen andere keuze dan naar de politierechter te stappen."

Principe

Voor de korpschef gaat het vooral om het principe. "Als we iets verkeerds hadden gedaan zou ik die boete zonder problemen betalen. Maar dat is niet het geval." Naar de rechter stappen zal de politie meer kosten dan de boete zelf. "We moesten al 60 euro betalen om de zaak te laten behandelen. En een advocaat werkt ook niet gratis. Maar deze boete is onterecht, dus willen we die aanvechten", aldus Endels.

Meest gelezen